26 Şubat 2012 Pazar

DÜNYANIN ÇATISINDA UNUTULANLAR-FKM



Fotoğrafçı Matthieu Paley  ve karısı Mareile 2000 yılında İpek Yolu’nun eski kollarından birini gezerlerken Afgan Kırgızları ile karşılaşırlar. Pakistan-Afganistan sınırına yakın yaşayan bu toplulukla birçok kez bir araya gelirler. 2005 yılında Küçük Pamir’e doğru bir aylık yürüyüş yaparlar. Bu süreçte Donkey Gi isimli eşekleriyle postacı görevi üstlenerek halkın Türkiye’de sürgünde olan aile üyeleri ile bağlantı kurmalarına yardımcı olurlar.
2008 ve 2011 yıllarında Matthieu Paley  Kızgızları yeniden görmek üzere yola çıkar. Sadece  donmuş Wakhan nehrinden geçerek ulaşılan kamplara gidiyor. Çin sınırına kadar yürüyerek Kırgızların yaşadıkları son derece zorlu koşulları fotoğraflayarak günışığına çıkarıyor. Bir batılının Küçük Pamir’e gerçekleştirdiği ziyaret 1972 yılına uzanıyor.

Afganistan sınırındaki bu bölge 7000 metreden daha fazla bir yüksekliğe sahip. Buranın çok zorlu koşullara sahip olması ve ıssız olması nedeniyle 2001 yılındaki Afganistan çatışmalarından etkilenmemiştir. Bu göçebe topluluk için avantaj sayılabilecekken 4200 metreden sonra hiçbir bitkinin yetişmemesi, uzun kış aylarında hava sıcaklığının – 40 dereceye kadar düşmesi de büyük dezavantajlardan birkaçıdır. Türkçe konuşan yaklaşık bin Afgan Kırgız halkı coğrafi konumu nedeniyle “Dünyanın Çatısı” olarak adlandırılan kurak ve yabani platoda yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.

12 yıl yaşadığı Asya'nın ardından yakın zamanda İstanbul'a yerleşen Fransız fotoğrafçı, aynı zamanda GŽo ve National Geographic gibi dergiler için çalışıyor. Paley bir yandan da 2012 Kasım ayında yayınlanacak olan 'Dünyanın Çatısında Unutulanlar' kitabının hazırlıklarını sürdürüyor. Kore ve Tayvan haricinde Asya'daki tüm ülkelere giden Paley, 5 dil konuşuyor; Fransızca, İngilizce, Almanca, Urduca ve Wakhi dili. Ama gittiği bölgelerde, dilini bilmediği insanlarla iletişim kurmak için evrensel olan el-kol işaret diliyle de rahatlıkla anlaşabiliyormuş... Paley, fotoğraf çekimleri için gittiği 'Dünya'nın Çatısı'nda yaşayanlarla artık arkadaş gibi olmuş. Hepsinin isimlerini biliyor, karakterleri hakkında bilgiler verebiliyor.

Matthieu Paley’in sergisi 22 Şubat-31 Mart tarihleri arasında Fransız Kültür Merkezi’nde görülebilir.



Hiç yorum yok:

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-6

God of Art- Sanat Tanrısı 6. ARTEMİS Artemis şaşkındı, garip bir mesajla uyanmıştı. Efil akşamüstü gelip onu alacak, Pertev’in dedesinin...