1 Aralık 2013 Pazar

Tabut reklamı tabu mu? Tabuta reklam alınır mı?


İnsan doğar, büyür ve ölür. Bu süreçte birçok gereksinimi vardır. Yeni doğan bebeğin; mamaya, yeni giysilere ve oyuncaklar ihtiyacı vardır. Büyürken insanın gıdaya, barınmaya ve giyinmeye ihtiyacı vardır. Tabiiki bunlar temeldir. Ama ölürken?
Kapitalizmle birlikte yeni gereksinimler de yaratılır. Mesela yakın çevrenizde hiç yeşillik yokken sırf indirimde ve ucuz diye çim biçme makinesi alabilirsiniz. "Evde bulunsun bir gün lazım olur ya da bilmem kimin bahçesine giderken yanımızda götürürüz" düşüncesine kapılabilirsiniz. İşte hep bunları sinsi tüketim çılgınlığı yaptırıyor. Siz o alakasız çim biçme makinesini alınca çok mutlu oluyorsunuz. Nedense bir özgüven, bir rahatlama, bir sınıf atlama hissediyorsunuz. Doğru ya "Reklam Kıskanılacak İnsan Yaratır"....
Reklam sadece yaşayanlar için midir? Doğrudan evet çünkü tüketici onlardır!
Tabut kime satılır? Ölüsü olana. Ölmek üzere olana ya da para harcamak isteyene...
Cenaze törenleri önemlidir. Özellikle Hristiyan toplumlarla tabut ne kadar kaliteliyse ölünün de o kadar kaliteli olduğu düşünülür. Oyması, işlemesi, malzemesi, rengi vs. baya tartışılır... Ailenin namı alır yürür.
"Lindner" Polonyalı bir tabut firması. Geçen hafta Pirelli kızları gibi güzelleri toplayıp tabut başında çeşitli kompozisyonlarla poz verdirtmiş ve de bunları takvime basmış.
Özellikle bizim gibi ülkelerde gazetelerin siteleri çok tıklansın diye kadın fotoğrafı lazım olur. Şimdilik 1 haftalık uzun vadede ısıtıp ısıtıp önümüze getirilmek üzere 1 senelik malzeme bulunmuştur.
Yani şu tabutlar Türkiye'de satılsa eminim ki birçok emekli yaşlı dede gidip takside bağlardı.
Bu benim kefen param diyen bu da tabut param der.
Ölüm de doğanın kanunu... Allah gecinden versin, öbür dünya için hazırlık yapmak belli bir yaştan ya da hastalıktan sonra insanın aklına geliyor. Tabut da bir ihtiyaç gayet doğal reklamı yapılabilir.
Yerinde ve doğru bir pazarlama taktiği izlenmeli!
"Yanmaz kefen" satan insanlar ölülerin çalınmaması için "özel kilitli tabut" reklamı da yapabilir.
Tabii önce devletin tabutla gömülmek gerekir diye kanun çıkarması lazım.
Daha öncesinde devlet bağlantılı birilerinin tabut üretici olması gerek!

Tabuta reklam alınır mı bence bu biraz ayıp olabilir. Aşağıda Neşet Ertaş'ın cenazesinden bir görüntü var. Kırşehir Belediyesi özellikle adı görünsün diye tabutun örtüsünü araya sıkıştırmış. Tabii bu duyarlı insanların gözünden kaçmamış ve baya tepki almıştı. Reklam kabul edilmiş baya eleştirilmiş bir durum. Tabuta ne reklamı verilebilir diye düşünüyorum. Ölü için bir sonraki aşama üstüne dikilen çiçek, ağaç ve mermerden mezar. Kapitalizm ölmeye izin vermese de bir ihtimal öteki dünya için gerekli olabilir.





Hiç yorum yok:

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-6

God of Art- Sanat Tanrısı 6. ARTEMİS Artemis şaşkındı, garip bir mesajla uyanmıştı. Efil akşamüstü gelip onu alacak, Pertev’in dedesinin...