5 Ağustos 2016 Cuma

Tangerines-Mandariinid


"Tangerines" Abazya'daki savaşı konu alıyor. 2013 Gürcistan yapımı. Ivo, ormanın içindeki evinde yalnız yaşamaktadır. Komşusu Margus'un kocaman mandalina bahçesi vardır ve gece gündüz hasadı toplamaktadır. Ivo da mandarinleri koyması için ona kasalar hazırlar. İkisinin tek amacı savaş patlamadan önce mandarinleri toplayıp satmak ve o parayla Estonya'ya gitmektir. 
Bir gün Margus'un evinin önünde çatışma çıkar. Gürcü ve Çeçen askerleri birbirlerini vurmuşlardır. Gürcü askeri Ahmed'i hemen Ivo'nun evine taşırlar. Yarasını sararlar. Ardından ölen 4 askeri gömmek için mezar kazarlar. Ivo tam toprak atacakken birinin yaşadığını farkeder. Ve Çeçen askeri eve getirir ve başından yaralanan çocuk için doktor çağırırlar.
Ivo, Ahmed'in onun hayatına kasteden ve en yakın arkadaşını vuran Nika'yı öldüreceğinden korkunca ona şeref sözü verdirir. Ivo'nun evinin içinde kimse kimseyi öldürmeyecektir. Ahmed hızlıca iyileşirken Nika'nın durumu ciddidir. Margus ise tek başına mandarinleri toplarken binbaşının göndereceği askerlerin yolunu gözler. Ivo bir yandan marangozhanesinde çalışırken bir yandan da yararlı askerlere bakar.
Nika ve Ahmed ona minnet duyarlar ve Ivo'nun sözünden çıkmazlar. Yavaş yavaş arkadaş olmaya bile başlarlar. Aynı masada yemek yerler aynı şarkıları dinlerler. Ahmed ailesi için paralı asker olmuştur. Nika da aslında Gürcistan'da bir tiyatroda oynamaktadır, annesine bile haber vermeden askere gitmiştir. Ivo bir şekilde onların aralarını bulur.
Aslan ordusuyla eve geldiğinde Nika'yı Gürcü asker olarak tanıtır. Bu sayede çocuğun hayatı kurtulur. Ancak sonradan gelen Çeçen subaylar Ahmed'in Gürcü olduğunu anlarlar ve aralarında çatışma çıkar. Nika'nın amacı son birkaç gününü geçirdiği insanları korumaktır. Ne yazık ki bu çatışmada Margus ve Nika hayatını kaybeder.
Ölüleri gömmek yine Ivo'ya kalmıştır. Nika'yı oğlunun yanına gömer. Ahmed ile yaptığı sohbette oğlunun savaşın başlarında öldüğünü anlatır. Ve amacının Estonya'ya gitmek yerine orada onunla kalmak olduğunu anlarız. 
İyi anlatılan ve sinemasal açıdan dolu dolu bir savaş filmi. Biraz iç burksa da izlenmeye değer. İyi seyirler:))





Hiç yorum yok:

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-6

God of Art- Sanat Tanrısı 6. ARTEMİS Artemis şaşkındı, garip bir mesajla uyanmıştı. Efil akşamüstü gelip onu alacak, Pertev’in dedesinin...