16 Ocak 2012 Pazartesi

Midnight in Paris-Woody Allen-Altın Küre

Karlı bir İstanbul'da hiç evden çıkmamış bir halde izlediğim 2. film olma özelliğini taşıyan "Paris'te Gece Yarısı" "işte bu bir film" dedirtti bana:)
Woody Allen'ın başrol karakterlerinin azıcık salak aynı zamanda gelecek vaadeden sanatçı olmalarına bayılıyorum. Yani bir kavonozda 'diğerleri'yle cebelleşen ancak onlardan olamayan bunun sonucunda da garip davranışlar sergileyen arayıştaki insanların portrelerini çizmekte üstüne yok. Bunuel'in "Burjuvazi'nin Gizli Çekiciliği"ndeki açık sözlü, elit takılan karakterlerin günümüzdeki yansıması olan yan karakterler de insanı sürekli gülümsetiyor. Inez ve anne-babası ideal insan kavramının ıspatı olma yolunda Gil'i ve yaptığı her şeyi aşağılıyor. (Kayınvalidesi eski bir ahşap sandalyeye 20 bin euro saymak isterken Gil'in kitabında sahaftan bashetmesini tasvip etmiyor, eskide ne buluyor diye şaşırıp kalıyorlar).Sonuç bellidir ki Gil ne yaptığının farkına varıyor. Böyle bir durumda Çoğunluk güçlü göründüğü için suçlu onlar olmuyor (Inez ne kadar nişanlısını aldatsa bile).Akşamları 20li yıllara yolculuk eden Gil suçlu oluyor. Ispatı da dedektif. Ancak dedektif zaman atlamalarını pek başaramıyor kendini sarayda buluyor:)
Scott Fitzgerald-Ernest Hemingway-Salvador Dali  ve güzel metresi-Luis Bunuel ve daha niceleri Woody sayesinde can buluyor.
Woody Allen (Benim gibi 1 Aralık doğumlu olan) son filmi "You Will Meet A Tall Dark Stranger"dan sonra bir kez daha yeni filmini bekleyen hayranlarını sevindiriyor.
Dün de Golden Globe'da en iyi senaryo ödülü alan bu film inanın zaman kazandırıyor.)

Hiç yorum yok:

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-6

God of Art- Sanat Tanrısı 6. ARTEMİS Artemis şaşkındı, garip bir mesajla uyanmıştı. Efil akşamüstü gelip onu alacak, Pertev’in dedesinin...