16 Mart 2015 Pazartesi

Geçtim Ama Tiyatrodan / DT


Yazan: Yeton Neziray
Çeviren: Senem Cevher
Yöneten: Atilla Şendil
Oynayanlar: Şahin Çelik-Cengiz Baykal-Gamze Yapar Şendil-Ozan Dağara-Selçuk Kıpçak

İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda izlediğim en iyi sistem eleştirisi yapan oyunlardan biri; "Geçtim Ama Tiyatrodan". "Sidikli Kasabası" (DT) ve "Zengin Mutfağı"ndan (ŞT) sonra ayakta alkışlanmayı hakediyor. 
Kosova Devlet Tiyatrosu'nda oyuncular aylardır maaşlarını alamamaktadırlar. Tiyatro buz gibidir ve ısıtıcılar çalışmamaktadır. Ekip tek çareyi rakı içerek ısınmakta bulur. Yine de mesleklerine olan saygıları yüzünden tiyatroyu yüzüstü bırakıp gitmezler. Oysa hepsinin ayrı hayalleri vardır. Karısıyla barışmak isteyen emekliliği yaklaşmış tiyatrocu, Broadway'de sahneye çıkmak isteyen ancak gerçek hayatta ya fahişe ya da anne rolü oynayan Rosa, yaratıcı olmak için çabalayan kısır yönetmen, babasını onurlandırmak için bir uçak yapmak isteyen set işçisi James (Bill).
Bir gün Spor Bakanı sekreteri gelir ve yönetmene bir haber verir. Kosova çok yakında bağımsızlığını ilan edecektir. Ve içinde başbakanın da konuşmasının geçeceği bir oyunu hemen hazırlamaları istenir. Yönetmen tutuşur ve devlet görevlisine bağımsızlığın ne zaman ilan edileceğini sorar. Aldığı cevap onu şaşırtır "Belki yarın belki yarından da yakın!". Çok üzülür. Çünkü oyunu alnının akıyla sahneleyememekten korkar. Ekip mecburen çalışmalara başlar.
Ne oynayacaklarını bile bilmeden gözü kapalı prova yaparlar. Set işçisi James'in dediği yaratıcı fikirleri dinlemeyen yönetmen kendince çıkar yolu bulmaya çalışır. Asıl sorun bağımsızlığın ne zaman ilan edileceğidir. 
Oyun, "Devlet eliyle tiyatro olur mu, olursa nasıl şekillenir?"in iyi bir örneği. Hemen her sahnesinde kahkaha atıp, "acı ama sistem böyle" dediğimiz bir eser. Tüm ekibin emeğine sağlık. DT'de böyle oyunlar görmek gelecekten umudumuzu arttırıyor.


Rosa'nın ünlü tiradı:
Scarlett: As God is my witness, as God is my witness they're not going to lick me. I'm going to live through this and when it's all over, I'll never be hungry again. No, nor any of my folk. If I have to lie, steal, cheat or kill. As God is my witness, I'll never be hungry again.


Hiç yorum yok:

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-6

God of Art- Sanat Tanrısı 6. ARTEMİS Artemis şaşkındı, garip bir mesajla uyanmıştı. Efil akşamüstü gelip onu alacak, Pertev’in dedesinin...