1 Mart 2015 Pazar

Boyhood - Richard Linklater

Boyhood 12 sene boyunca süren, Mason'un çocukluktan ergenliğe geçiş dönemini konu alıyor. Yönetmen sakince kamerasını bir köşeye koyup olan biteni 12 sene boyunca izlemiş gibi. 2 saat 45 dakika süren film ilk etapta izleyiciyi korkutabilir ama başlayınca akıp giden bir ritmi var. Anne rolünde izlediğimiz Patricia Arquette, filmin içinden yıldız gibi parlıyor. Bunun karşılığı olarak da geçtiğimiz hafta Oscar heykelciğini kucaklamış bulunuyor.
Berlin Film Festivali'nde En İyi Yönetmen ödülünü alan Richard Linklater, aynı zamanda filmin senaryosunu da yazmış.
Yönetmenin özgün bir işe imza atmış olması, sinemaya farklı bir bakış açısı getiriyor. Bazı belgeseller vardır, geçmişte çekilen biriktirilmiş görüntülerden oluşur. Boyhood da biraz onu andırıyor. Tabi kurmaca olduğu için bir belgesel ile karşılaştırılamaz. Naif tarzı ve anlatımı Mason'un büyümesine şahitmişiz gibi hissettiriyor. 
Anne babası boşanan Mason, her çocuk gibi kendinden büyük ablasıyla ara sıra kavga ediyor. Aslında hem annesi hem de babası onunda olması gerektiği kadar yakın ilişki kuruyor. Ne unutuluyor ne de şiddete maruz kalıyor. Annesinin üniversiteye geri dönmesi gerektiği için yaşadığı yerden ayrılıp arkadaşlarından koparılsa da sükunetini koruyor. Annesinin hocasıyla evlenmesi ilk başlarda onu etkilemese de sonra işler değişiyor. Oysa üvey babasının da Mason yaşlarında oğlu ve ablası yaşlarında kızının olması ve bu 4 çocuğun gerçekten iyi anlaşması "büyük mutlu bir aile" ihtimalini kuvvetlendiriyor. Ne yazık ki babanın alkol bağımlılığı ve anlamsız disipline etme çabaları bu aileyi de parçalıyor.
Mason biraz daha büyüyünce annesi yine yanlış bir tercih yapıp Irak'ta askerlik yapmış genç bir adamla evleniyor. Çocuklar her ne kadar annelerinin mutluluğu için alttan alsalar da üvey baba üveyliğini yapıyor.
Boyhood biraz Mason ve annesinin öyküsü, baba ve kız kardeş ikinci plana atılmış. Ethan Hawke'ın gençliğini tekrar beyazperdede görmemiz izleyiciyi biraz geçmişe götürüyor. İnsanın içinde garip bir his uyandıran Boyhood'a çok emek verilmiş. İyi seyirler.

Hiç yorum yok:

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-6

God of Art- Sanat Tanrısı 6. ARTEMİS Artemis şaşkındı, garip bir mesajla uyanmıştı. Efil akşamüstü gelip onu alacak, Pertev’in dedesinin...