1 Mart 2015 Pazar

"Big Eyes" Tim Burton

Tim Burton, ressam Margaret Keane'ın kocasıyla olan güç mücadelesini anlatıyor. 
Margaret, ilk kocasını kızını da yanına alarak terkediyor. Yüzünü hiç görmediğimiz adamdan kilometrelerce uzağa giden kadın, 50'li yıllarda Amerika'da kadın olmanın sizden neler götürebileceğini gözler önüne seriyor. Bir mobilya fabrikasında yatak başlarının çizimlerini yaparak hayata tutunmaya çalışırken haftasonları da parkta insanların portrelerini 1 Dolar'a çiziyor. Tam bu esnada yanında konuşarak satış yapmaya çalışan Walter ile tanışıyor. Akıl akıldan üstündür. Walter ona yetenekli olduğunu ve resimlerini daha yüksek fiyata satabileceğini söylüyor. Ancak Margaret'ın özgüveni pek olmadığı için bu işi Walter'a bırakıyor, hatta kendini de. Hızlıca evlenen ikili Miami'ye uzun süreli tatile gidiyorlar. Döndüklerinde ise Walter, bir barın duvarına Margaret'ın çizdiği "Big Eyes" tablolarını asıyor (kendi kötü eserleri de dahil). Barda çıkardığı hırgür sayesinde ertesi gün gazetelere düşünce herkes resimleri görmeye geliyor. Uyanık Walter resimleri bir bir satmaya başlıyor. Kendine bir köşe yazarı arkadaş ediniyor. Şehre gelecek tüm ünlülere birer resim hediye ederek şöhret basamaklarını bir bir tırmanıyor. 
Ne yazık ki ortada koca bir yalan geziyor. Büyük Gözler resimlerini Walter "benim eserlerim" diye satıyor ancak Margaret evin bir odasına kapanmış gece gündüz onları çiziyor. Bu eserlerin sanatla ilgisi olmadığını iddia eden bir yazar ise olayın üstüne gitmeye çalışsa da Walter adamın üstüne yürüyor!
Büyük bir galeri açan, kocaman havuzlu bir evde yaşayan Keane Ailesi, ünlü sanatçılardan sayılıyor artık. Walter'ın resimlerin posterini yapıp çoğaltarak satması oldukça dahiyane bulunuyor. Margaret de bir yandan tarzını değiştirip yeni eserleriyle özgüven kazanmaya çalışıyor. Ancak kocası sağa sola verdiği siparişlerle onu çalışmaya zorluyor.
Baskı altında olmaktan öte eserlerine başka bir adamın sahip çıkması Margaret'ın canını sıkıyor. Kızının da desteğiyle Walter'ı terkediyor ve ona dava açıyor. Hukuk mücadelesini kazanıp yeniden doğmuş gibi oluyor. Kocasının gölgesinde kalmış Margaret, üstündeki ölü toprağını geç de olsa silkeliyor. Evinde resimlerini yapıyor ve  kimseden korkmadan "benim tablolarım" diyebiliyor.



Hiç yorum yok:

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-6

God of Art- Sanat Tanrısı 6. ARTEMİS Artemis şaşkındı, garip bir mesajla uyanmıştı. Efil akşamüstü gelip onu alacak, Pertev’in dedesinin...