9 Ocak 2018 Salı

Powidoki-Andrzej Wajda



Polonyalı ressam Wladyslaw Strzeminski 20. yüzyılın en önemli avangard temsilcilerindendir. Bir okulda öğretmenlik yaparken Polonya'da etkisini gösteren komünist rejim ile sorun yaşamaya başlar. Kendi istediği resimleri yapmak yerine rejimi destekleyen eserler vermesi için zorlanır. Strzeminski duruşundan ve sanata olan bakış açısından asla vazgeçmez. 
Ölmek üzere olan eski karısı ve küçük kızı ile zorlu bir yaşamları olduğu bellidir. Ancak ressam hem öğrencilerine hem de gelecek kuşaklara mirasını bırakmak ister. Bunun içinse düşüncelerini yazıya geçirmeye karar verir. "The Theory of Vision" böylece ortaya çıkacaktır. 
Okuldan ve meslek odasından atılan Strzeminski artık boya bile alamayacak duruma gelmiştir.  Açtıkları sergiler basılır, müzelerden eserleri toplatılır vs. Sanatını yapamamak onu daha çok üzer. Her ne kadar öğrencileri ona yardım etmeye çalışsa da baskı rejimi bir kolu, bir bacağı olmayan ressamı tümden hayattan silmeye çok heveslidir.
Sanat hayatın temelidir. Sanatçılar da el üstünde tutulması gereken insanlardır, yerlerde sürünmeye layık değillerdir. Usta yönetmen Andrzej Wajda'nın son filmi "Powidoki" görülmeye değer. İyi seyirler.

Hiç yorum yok:

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-6

God of Art- Sanat Tanrısı 6. ARTEMİS Artemis şaşkındı, garip bir mesajla uyanmıştı. Efil akşamüstü gelip onu alacak, Pertev’in dedesinin...