20 Nisan 2015 Pazartesi

EISENSTEIN MEKSIKA´DA


Sergey Ayzenştayn'ın sinema çevreleri tarafından en çok tanınan filmi "Potemkin Zırhlısı"dır. 1925 senesinde yapılan sessiz film, yönetmenin ikinci filmidir. Potemkin Zırhlısı Ayaklanması'ndan konusunu alır. Sovyetler Birliği'nin siparişi üzerine hazırlanan filmde, dahi yönetmen Eisenstein tarafından kurgu kuramlarını denenerek bir efsane haline gelmiştir. Sinemada kurgunun hayati bir önem taşıdığı anlaşılmıştır. Tüm sinema öğrencileri derslerde muhakkak izlemiş, üstüne sınavlarda sorulan soruları yanıtlamıştır:) Nerede uzun uzadıya merdivenler görülse Potemkin Zırhlısı filmi de akla gelmektedir.
Film çekmeye devam eden yönetmen, "Yaşasın Meksika" isminde dört bölümlük bir film çekmek üzere 1932 senesinde Meksika'ya gider. Hiçbir zaman tamamlayamayacağı filmin destekçisi Upton Sinclair'dir. Eisenstein Rusya'dan çok farklı olan Meksika'da cinsel kimliğini keşfeder ve doya doya yaşamaya başlar.
"Eisesntein Meksika'da" filminde yönetmenin gerçek görüntüleri, Holywood'da bulunduğu zamanlar ve beraber çalıştığı ünlülerin fotoğrafları filmde kullanılmıştır. Deli dolu yönetmen Rusya gibi fakir bir ülkeden çıkıp iliklerine kadar ısındığı sıcak bir ülkede yaşadığını hissetmeye başlar. Yabancı bir ülkede olmanın tehlikelerinden uzak kalmaya çalışsa da filme konsantre olamaması ve tercümanına aşık olması yüzünden sıkıntılı zamanlar da geçirir.
Senarist ve yönetmen Peter Greenaway, cesurca bir işe imza atmış. "Eisenstein Meksika'da" filmi yönetmen Sergey'in bilinmeyen bir tarafına ışık tutuyor. Ayrıca yönetmenin iç dünyasındaki iniş çıkışları da beyazperdeye yansıtmaya çalışması bir alkışı hak ediyor. 
Festival harici filmi bulup izleyenlere iyi seyirler:))

Hiç yorum yok:

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-6

God of Art- Sanat Tanrısı 6. ARTEMİS Artemis şaşkındı, garip bir mesajla uyanmıştı. Efil akşamüstü gelip onu alacak, Pertev’in dedesinin...