28 Ocak 2014 Salı

Wadjda Hakkında Bir Film


Wadjda yani Vecide 11 yaşında bir kız çocuğudur.
Suudi Arabistan'da yaşar ve özgür davranmak ister.
Okula gider ancak derslerle arası pek iyi değildir, tek amacı ise bir bisiklet almaktır. Bunun için para biriktirmeye karar verir ve bileklik yapıp satar. Okul müdüresinin gözü üzerindedir. Kuran okumakta da zorlandığı için hocaları onu sık sık uyarır. Biriktirdiği para ise bisiklet almaya yetmemektedir. Tek çaresi Kuran okuma yarışmasından para kazanarak istediği şeyi almasıdır.
Malum Suudi Arabistan'da kadının söz hakkı yok. Tüm sözleri erkekler söyler. Araba kullanmaları yasak, seçme ve seçilme hakları yok, yüzlerini örtmeleri, kara çarşafla gezmeleri gerekiyor.
Vecide'nin evinde ise büyük sorunlar vardır. Annesi erkek bir çocuk doğuramadığı için babası üstüne kuma getiriyor. Ülkede kadının yok sayılması toplumun en küçük biriminde de devam ediyor.
Vecidi asi bir kızdır. Converse tarzı ayakkabı giyer, mavi oje sürer, yabancı müzik dinler, düşündüğünü hemen söyler, saçını tam örtmez ve en yakın arkadaşı erkektir. Bisiklete binmeyi de ondan öğrenir.
Kuran okuma yarışmasında birinci olur, evin terasında ise onu bir bisiklet beklemektedir.
Bisiklet çocuk için özgürlük demektir, alıp başını gitmek, sorunlardan kurtulmak demektir.
Vecide, erkek arkadaşı Abdullah ile bisiklet yarışı yapar ve onu geçerek anayola doğru hızla bisikletini sürer.
İstediği özgürlüğe artık sahiptir...
Kadın yönetmen Haifaa al-Mansour ülkedeki kadınların tüm sorunlarını bir filme yedirmeyi başarıyor.
Küçük bir kız çocuğu üzerinden kadınların ne kadar kısıtlandığını görebiliyoruz. Gayet masumane istekler baskıcı rejim yüzünden yasaklanıyor.
Ayrıca film Arabistan'da (gizli olarak )çekilen ilk film olma özelliğini taşıyor. 2014 Oscar için En İyi Yabancı Film dalında başvuruda bulunulmuş ancak elenmiş.
İyi seyirler:))



Hiç yorum yok:

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-6

God of Art- Sanat Tanrısı 6. ARTEMİS Artemis şaşkındı, garip bir mesajla uyanmıştı. Efil akşamüstü gelip onu alacak, Pertev’in dedesinin...