14 Aralık 2011 Çarşamba

İtalya'da bir zamanlar...


CENTİLMEN
Tür : Gerilim / Dram
Gösterim Tarihi : 10 Eylül 2010
Yönetmen : Anton Corbijn
Senaryo : Rowan Joffe , Martin Booth
Yapım : 2010, ABD
Oyuncular : George Clooney (Jack) , Bruce Altman (Larry) , Thekla Reuten (Mathilde) , Thekla Reuten (Mathilde) , Irina Björklund (Ingrid) , Violante Placido (Clara)

İsveç’de güzel bir dağ evinde yanında güzel bir kadınla beraber vakit geçiren Jack sabah olacakları hiç aklından geçirmemiştir. Ancak o zaten aklına gelmeyenleri yaşar. Soğukkanlılığıyla. ..Sabahki yürüyüş  üç kişinin diğer dünyaya gönderilmesiyle sonuçlanır. Ve kahramanımız kendini İtalya’da bulur. Kiralık katil olan Jack (George Clooney) yaşlılıktan mıdır bıkkınlıktan mıdır eskisi kadar seri değildir!  Patronun isteği O’nun Castelvecchio’ya gidip sessiz sedasız ondan haber beklemesidir. Jack, Abzurro’da küçük bir kasabaya yerleşir. Oradaki birkaç kişiyle yakınlaşmaya başlar. (Patronun tüm uyarılarına rağmen).Haklıdır da insan sosyal bir varlıktır. Hep iş hep iş nereye kadar?

Güzel manzaraların tadını Rahip Benedetto (Paolo Bonicelli) ile sohbet ederek çıkarır. Aşkın tadını ise güzel İtalyan Clara (Violante Placido) ile. Fahişe olarak çalışan Clara’nın odasının rengi filmde keskin bir geçiş sağlıyor. Jack’in yaşadığı mekan hem renk hem de dekor açısından gerçeğe oldukça yakın. Görüntü yönetmeninin bu güzel kasabayı olduğu gibi göstermesi de takdir edilmesi gereken bir başka unsur. İsveç’deki cinayetin intikamı almak isteyenler bir yandan Belçikalı Mathilde (Thekla Reuten) bir yandan Jack’in kafasını meşgul eder. Bir eli hep silahtadır. Aklı ise özgürlükte.

“Bay kelebek” adı ona yakıştırılmıştır. Ömrü kısa olan kelebek…

Aşık olduğu Clara da fahişeliği bırakmak başka bir ülkeye gidip temiz bir hayata başlamak istemektedir. Bu yüzden akan suda yıkanır. Tıpkı kahramanımız gibi. Yeni hayatlar yeni umutlar. Filmin sonunda aslında herkes kurtulmuştur. Farklı şekillerde olsa bile.

Abartılı kiralık katil filmlerine benzemeyen “Centilmen” Martin Booth imzalı “A Very Private Gentleman” adlı romandan sinemaya uyarlanmıştır. İyi seyirler dileriz.



                                                                                                                                                     

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-6

God of Art- Sanat Tanrısı 6. ARTEMİS Artemis şaşkındı, garip bir mesajla uyanmıştı. Efil akşamüstü gelip onu alacak, Pertev’in dedesinin...