24 Ocak 2018 Çarşamba

Summer 1993-Estiu 1993- Verano 1993


Frida annesinin ölümünden sonra dayısı ve yengesiyle yaşamaya başlar. Annesinin vasiyetini yerine getiren aile, Frida'nın alışma sürecinin zorlu geçeceğinin farkındadır. Şehirden kırsala taşınan Frida küçük kuzeni ile oyunlar oynayarak vakit geçirir. Sık sık annesini hatırlar ve normal hayata adapte olmakta zorlanır. Yeni arkadaşlar edinse de onlarla oynayamaz çünkü annesinin tehlikeli hastalığının ona geçmiş olma riski vardır. 
Küçük kız geceleri Meryem Ana heykeline annesi için hediyeler koyar, onun geri geleceğini düşünmese de telefonla eski evlerini arar. Dedesi ve anneannesinden ayrılmak istemez, zamanı geri getirmek için umutla bekler. Her çocuğun yaptığı küçük yaramazlıkları, hataları yapar. Aile kimi zaman hoş görse de kimi zaman ona izin vermez. Aslında kendi çocuklarından da ayırt etmemeye çalışırlar. 
Anne ve babasız kalan Frida burnumuzun direğini sızlatsa da duygu sömürüsüyle izleyiciyi göz yaşlarına boğmuyor. Gayet doğal, samimi bir film izlemek isteyenlere iyi seyirler:)

16 Ocak 2018 Salı

The Florida Project


2015 senesinde izlediğimiz "Tangerine"nin yönetmeni Sean Baker idi. Film IPhone ile çekildiği için çok hakkında konuşturmuştu. Yönetmenin son filmi "The Florida Project" de baya ses getirdi. Çocuklara odaklanan film, Florida çevresinde bir motelde kalan anne kızın öyküsü. Daha doğrusu  küçük Moonee ve arkadaşlarının bir yazını anlatıyor. Okul olmadığı için evde takılan çocuklara bakan Halley bazı zamanlar para kazanmak için istemediği işler yapmaktadır. Aradığı tam zamanlı bir iş olsa da asi tavrı yüzünden çevrede pek hoş karşılanmaz. 
Kızı Moonee de onun gibidir, tek artısı sevimli olmasıdır. Arkadaşlarıyla bir sağa bir sola koşar oynar, dondurma yer parası yetmediğinde başkalarından ister, bazen de boyundan büyük yaramazlıklar yapar. Bu sebeple arkadaşının birini kaybetse de diğeriyle yeni maceralara yelken açmaya hazırdır. Hiçbir şey olmasa da elindekiyle mutlu olmayı öğrenmektedir.
Motel yöneticisi Bobby, onları elinden geldiğince korur, tabi Halley kirayı ödemek zorundadır. Bobby etrafta koşan çocukları hem uyarır hem de onlara göz kulak olur. Florida'da sıcak bir yaz ve şehrin dışında yaşayan diğer hayatları gözler önüne seren bu filmi izlemek isteyenlere iyi seyirler:))

Blade Runner 2049


Keskin nişancı olan K, Los Angeles polisi olarak çalışır. Ona verilen görevi gözünü kırpmadan birilerini öldürmektir. Bir gün gittiği çiftlikte normale yakın bir yaşam görür, serada solucan besleyen, ocakta yemek yapan bir adamı öldürmesi gerekmektedir. Çünkü onun gördükleri 2049'da kurulan dünyayı tehlikeye atabilir. Yani insanın doğumunu gören adam robotların geleceği için pek sağlıklı olmamaktadır. Ölürken hiç mucizeye tanık olmadığını söyler. K da bu duruma içlenir ancak görev önce gelmektedir. 
Çiftçinin bahçesindeki ölmüş ağacın altında bir sandık bulunur ve içinden bir kadına ait olan kemikler çıkar. Kadının doğum yapmış olduğunu anlayan K çocuğu aramaya koyulur. Onu da yok edip dünyayı sonsuz huzura kavuşturacaktır. Arama sürecinde farklı durumlarla karşılaşan polis bakalım sonuca varabilecek midir?
Görsel açıdan kaliteli, konu açısından ideal bir drama-bilim kurgu, iyi seyirler:))

15 Ocak 2018 Pazartesi

On Body and Soul


Maria bir kesimhaneye kontrolör olarak atanır. Orada orta yaşlı, kısmen engelli olan Endre ile tanışır. Endre kızı çok beğense de ona yaklaşamaz, zaten Maria da son derece asosyaldir. İkisinin ortak bir yönü vardır. Hiç bilmeseler de rüyalarda geyik olarak buluşmaktadırlar. Bir gün kesimhanede çiftleşme ilacı çalınınca psikolog tarama yapar. Bunun sonucu ortaya çıkan rüya mevzusu ilginç bir hal alır. İkisi her gece gördükleri rüyaları birbirlerine anlatırlar. 
Zamanla birbirine yaklaşırlar. Birlikte uyumayı bile denerler... Maria yavaş yavaş sevmeyi, dokunmayı öğrenir. Endre ise yeniden bir ilişkiye başlamayı. Hiç aşık olmayan kız, aşk şarkıları dinlemeye başlar. Tam harekete geçeceği sırada Endre geri adım atar. Onun durumuna anlam verememiştir. Çok üzülen kız hayatına son vermeyi düşünür ta ki telefonu çalana kadar.
Ildiko Enyedi'nin hem yazıp hem yönettiği film Macaristan yapımı, üstelik Oscar'ın yabancı film dalında adayı. İyi seyirler:)

14 Ocak 2018 Pazar

The Disaster Artist


Greg gittiği tiyatro kursunda kendine has üslubu olan Tommy ile tanışır. Cesurca doğaçlama yapan Tommy Greg'i etkilemeye başarmıştır. Onun sınır tanımayan hali sayesinde Greg, özgüven kazanmaya başlar. Bu pek Tommy'nin umurunda değildir, yeni arkadaşı Greg'in tek hayali olan oyunculuğu gerçekleştirmek üzere ona öneride bulunur. Hollywood'a gidip şanslarını orada deneyeceklerdir. Greg henüz 18 yaşındadır, kendinden büyük biriyle oraya gitmekten çekinir. Tommy onu ikna eder, orada evi vardır amaçlarına ulaşmak için hemen harekete geçmeleri gerekmektedir.
Evin en güzel yerini Greg'e verir, ajanslara vermek için fotoğraf çektirirler. Yakışıklılığı sayesinde Greg hemen bir ajansa kaydolur, hiç iş gelmez. Canı sıkılmaya başlarken karşısına güzel bir kız çıkar. Yavaştan kendi hayatını kuran genç adam bir bakıma sponsoru olan Tommy'nin canını sıkar. İkisi tekrar yakın olmak için kendi filmlerini çekmeye soyunurlar. Tommy senaryo yazmayı öğrenir ve "The Room" isimli projesini çekmek için kamera satın alır, ekip kurar. Ne de olsa kaynağı bilinmeyen bolca parası vardır. İşin en meşakkatli kısmı başlar. Set kurulur ve "Kayıt" denir. Film çekimine başlanır ancak en büyük sorun Tommy'nin yeteneksiz olması ve sette canı istediği gibi davranmasıdır. Greg günden güne bunalmaya başlar. Hatta onun için dizide bir rolü bile geri çevirir. 
Her şeye rağmen arkadaş olmaya söz veren ikisi bakalım ilk filmlerinin geri dönüşlerini nasıl karşılayacaklardır?
Film "The Disaster Artist" kitabından uyarlamış gerçek bir öyküye dayanıyor. James Franco'nun hem başrolde olup hem yönettiği filmde kardeşi Dave Franco da oynuyor. Şimdiden birçok ödül alan filmi izlemek isteyenlere iyi seyirler:)


11 Ocak 2018 Perşembe

The Shape of Water


Su kıyısında bulunan dilsiz bir kız yine suya geri döner... Önce aşkı yaşayacaktır.
Elisa çalıştığı yerde farklı bir yaratıkla karşılaşır. Suda ve karada yaşayan fiziği insana benzese de çok uzaklardaki yerlilerin 'tanrı' olarak çağırdığı bu şey yaratıktır. Elisa ona yumurtalar getirerek, işaret dilini öğretmeye çalışır. Güvenlik görevlisi Richard bu konuda çok acımasızdır, onun deneylerde kullanılmasını hatta parçalara ayrılmasını ister. Her ne kadar 60'lı yılların iyi Amerikan aile babası gibi görünse de asıl onun içinde bir yaratık yaşamaktadır. 
Elisa yakın arkadaşı reklamcı Giles de işten atılmış ancak geri kabul edilmek için uğraşmaktadır. Siyahi iş arkadaşı Zelda da Elisa'ya sorun çıkarmaması için uyarılarda bulunmaktadır. Kalbi aşkla çarpan genç kadın, yaratığın öldürülecek olmasını kabul edemez. Çünkü onunla bir bağ kurmuştur. İş başa düşer, korksa da onu kaçırmaya karar verir. İşin içine etrafındakileri de sokar. Hatta kaçırma harekatına aslen Rus ajanı olan doktor Hoffstetler de girmiştir. Bakalım iki ayrı dünyaların insanı bir yerde sonsuza kadar mutlu yaşayabilecekler midir?
Filmin müzikleri ayrı bir güzel ve mekanlar çok masalsı. Guillermo del Toro gibi usta bir yönetmenin elinden büyüleyici bir film çıkmış. Kendisi fantastik filmlere devam edecek ve biz de beğenerek izleyeceğiz demek:))


Una Mujer Fantástica



Marina geçimini sağlamak için gündüzleri garsonluk akşamları da şarkıcılık yapmaktadır. Sevgilisi Orlando ile birlikte yemek yer ve dans eder, eve geldiklerinde birlikte olurlar. Ancak gece adam fenalaşır. Marina onu apar topar hastaneye götürür. Ne yazık ki Orlando kalp krizi geçirmiş ve kurtarılamamıştır. Marina şoka girer, adamın eşyaları eline tutuşturulunca hastaneden çıkar. 
Polis peşindedir, her şeyi tek tek sorar. Orlando'nun kardeşi gelip olayı kapamaya çalışır. Çünkü Marina bir transtır ve Orlando'nun öldüğü zaman onunla birlikte olduğunun duyulması hiç iyi olmayacaktır.
Marina olayın acısını yaşamak ve sevgilisinin yasını tutmak ister. Orlando'nun ailesi ve toplumun trans bireye olan bakış açısı buna izin vermeyecektir. Orlando'nun oğlu onun babasıyla birlikte yaşadığı evden çıkmasını ister, köpeğini alır ve cenazeye gelmemesi için hırpalar. Marina pes etmez. Hem yargıya hem de etrafına karşı aşkına olan saygısını göstermek ister. Bir yandan da kadın olmanın verdiği hisleri olabildiğince yaşar.
Sebastian Lelio'nun hem yazıp hem yönettiği film görülmeye değer. Hele ki yönetmenin önceki filmi "Gloria" izlenip beğenildiyse:))

10 Ocak 2018 Çarşamba

A Ghost Story


Yeni taşındıkları evde bir takım sesler duyan çift o evden taşınmaya karar verir. Aslında adam halinden memnundur, evdeki piyanoda yeni besteler yapmakta ve kendini bir bakıma oraya ait hissetmektedir. Ancak kadın yeni ev arayışındadır adam onu kıramaz başka bir ev için ikna olur. Ne yazık ki bir kazada hayatını kaybeder. 
İşte o adamın hayalet olarak geri geldiğini düşündüğümüz bir film başlar. Gittikçe derinleşen ve izleyiciye zaman kavramını sorgulatan duygusal bir çalışma "A Ghost Story". Hayaletin 'o eve ait olması'. Kiracılar değişir ancak hayalet birilerini bekler, kimi beklediğini de hatırlamaz. Zamanda yolculuk eden ruhların büyüsü biraz da yürek burkar. David Lowery'nin hem yazıp hem yönettiği filmi izlemek isteyenlere iyi seyirler. Geçen yılın en iyileri arasında bulunan bu filmde akademi ödüllü Casey Affleck ve Rooney Mara oynuyor.

9 Ocak 2018 Salı

Powidoki-Andrzej Wajda



Polonyalı ressam Wladyslaw Strzeminski 20. yüzyılın en önemli avangard temsilcilerindendir. Bir okulda öğretmenlik yaparken Polonya'da etkisini gösteren komünist rejim ile sorun yaşamaya başlar. Kendi istediği resimleri yapmak yerine rejimi destekleyen eserler vermesi için zorlanır. Strzeminski duruşundan ve sanata olan bakış açısından asla vazgeçmez. 
Ölmek üzere olan eski karısı ve küçük kızı ile zorlu bir yaşamları olduğu bellidir. Ancak ressam hem öğrencilerine hem de gelecek kuşaklara mirasını bırakmak ister. Bunun içinse düşüncelerini yazıya geçirmeye karar verir. "The Theory of Vision" böylece ortaya çıkacaktır. 
Okuldan ve meslek odasından atılan Strzeminski artık boya bile alamayacak duruma gelmiştir.  Açtıkları sergiler basılır, müzelerden eserleri toplatılır vs. Sanatını yapamamak onu daha çok üzer. Her ne kadar öğrencileri ona yardım etmeye çalışsa da baskı rejimi bir kolu, bir bacağı olmayan ressamı tümden hayattan silmeye çok heveslidir.
Sanat hayatın temelidir. Sanatçılar da el üstünde tutulması gereken insanlardır, yerlerde sürünmeye layık değillerdir. Usta yönetmen Andrzej Wajda'nın son filmi "Powidoki" görülmeye değer. İyi seyirler.

8 Ocak 2018 Pazartesi

Lady Bird


Greta Gerwig'in içinde olduğu filmleri ayrı bir güzeldir. "Frances Ha", "Mistress America" gibi hafif görünen ancak derinlikli, ağlatmadan duygusallaştıran ve sık sık güldüren bir ritme sahiptir. Yazıp yönettiği "Lady Bird" son zamanlarda en çok konuşulan filmlerden hatta 2017'nin ilk 5 filminde yer alıyor.
Christine annesiyle bir türlü anlaşamamaktadır. Lisede olmanın verdiği asilik onda daha az boyutta olsa da tek amacı çoğu genç gibi evden olabildiğince uzağa gitmektir. Sacramento'da bir Katolik okuluna gider. Dinle arası pek olmasa da arkadaşlarını ve ortamı sevmektedir. Biraz daha sosyal olmak için girdiği tiyatro kulübünde yakışıklı bir çocukla tanışır ve çıkmaya başlarlar. Onun ailesi ve zenginliği o kadar hoşuna gider ki Şükran gününü onlarla geçirir. 
Annesi 11 Eylül olaylarından sonra New York şehrine karşı ön yargılı bakmaya başlamıştır. Oysa kendine Lady Bird diyen Christine orada olmak için okullara başvuruda bulunur.
Sevgilisi gay çıkınca hemen hedef değiştirir. Bir de tombiş arkadaşını bırakıp okulun seksi kızı ile takılmaya başlar. Yeni arkadaşının tutumları kendi karakteriyle ters düşünce eski yaşamına geri döner.
Anne kız problemleri güzel bir şekilde işlenmiş. Liseden üniversiteye geçen bir genç kızın az hasarla atlattığı ergenliği ve gelecek umutları Lady Bird filminde .)) İyi seyirler.

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-7

  God of Art- Sanat Tanrısı 7. ARTEMİS Sabah uyandıklarında Artemis pek bir şey hatırlamamaktaydı. Yatakta yalnızdı. Aklında tek kalan p...