17 Ekim 2015 Cumartesi

Mia Madre-Nanni Moretti


2015 Cannes Kiliseler Birliği Ödülü
2015 David di Donatello En İyi Kadın Oyuncu-En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü

Yazar ve yönetmen Nanni Moretti yine harikalar yaratmış... Yarı-otobiyografik filmi "Mia Madre" hem düşündürüyor hem de güldürüyor. Hastaneye yatırılan annesinin iyileşmesini bekleyen Margherita, günden güne durumunun ciddileştiği gerçeğiyle başa çıkmaya çalışır. Aynı zamanda yönetmendir ve işçilerin direnişi hakkında bir film çekmektedir. Annesinin hastalığı set zamanına denk gelince gündüz sahneleri çeker akşam da hastanede annesini bekler. Kafasını toplayabilmek için sevgilisinden bile ayrılmıştır. 
Kızı tatilden dönünce anneannesiyle Latince çalışmak için sabırsızlanır. Ne yazık ki anneannenin gücü buna yetmemektedir. Bu zayıflık ve acizlik ise Margherita'yı çileden çıkarır. Annesine zaman zaman kızar. Eski günlerde annesine karşı ne kadar sert olduğunu fark eder. Bu yüzleşme onun şimdiki ilişkilerini sorgulamasına yardım eder.
Özellikle abisinin hastalığa karşı metin oluşunu kaldıramaz. Kendini yıpratmaya devam eder. Annesinin ölmekte olduğunu kabul edemez. Biraz hayatı yumuşatmak da film için yurt dışından gelen başrol oyuncusuna kalır. Berry bunu bilerek yapmasa da Margherita sette çileden çıkar. Çünkü Berry repliklerini ezberleyemez ve sürekli sette ona vakit kaybettirir. İkisi bir gün şiddetli bir şekilde kavga ederler. Berry'nin ise bilinmeyen bir durumu vardır. Margherita kimsenin mükemmel olmadığını kabul etmeye başlar. Ve olacaklara kendini hazırlamaya çalışır.
Nanni Moretti kalbe dokunur filmler yapmakta usta. "Sevgili Günlüğüm" ve "Oğul Odası" da yönetmenin en iyi filmlerinden. Hayatın acısını, tatlısını bir arada doğru bir ölçüyle harmanlayan Nanni Moretti'nin ellerine sağlık:))
Özellikle setteki yönetmeni anlattığı bölümler izleyiciyi kahkahaya boğuyor. "Yönetmen her zaman haklıdır" sloganını ise bağıra bağıra söylüyor.


Hiç yorum yok:

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-6

God of Art- Sanat Tanrısı 6. ARTEMİS Artemis şaşkındı, garip bir mesajla uyanmıştı. Efil akşamüstü gelip onu alacak, Pertev’in dedesinin...