8 Ekim 2015 Perşembe

Arjantin-Carlos Saura


Carlos Saura, müziğin ve dansın filmi çeken bir yönetmendir. İspanya, Portekiz, Arjantin'in ulusal danslarını ayrı ayrı filmlerde işlemiştir. Ülke insanlarını köylüden kentliye kadar iyi tanımış ve özünün unutulmaması gerektiğini izleyiciye filmlerinde kullandığı şarkılarla anlatmıştır. En eski halk şarkıları, en eski halk danslarıyla Carlos Saura kamerasında bir kez daha ölümsüzleştirilir. Büyüklerin anlattığı masallar ve efsaneler tekrar hatırlanır. Günümüzdeki müzikler ve danslar da unutulmaz. İçli bir aşk şarkısı sahnede modern dans ile birleşir. Ve ortaya ayrı bölümlerden oluşan ancak bütününde bir anlam ifade eden film çıkar.
Arjantin filminde; toprakların ilk sahiplerinin yanık sesleriyle söylediği türküler, siyasi baskılara boyun eğmek istemeyen halkın feryadı, Tanrı'yı arayan bir çocuğun şaşkınlığı, kapitalizme karşı koymaya çalışan gençlerin mücadelesi, aşık bir adamın methiyeleri ve köylülerin eğlenceli karnavalları var. Bunun yanında sahnede yalınayak dans eden balerinleri, piyanoda farklı ses çıkararak yeni bir şey yaratmaya çalışan piyanisti de görebiliriz. 
Arjantin'in ünlü müzisyenlerinin anısını adanmış iki bölüm de var. Bir tanesinde küçük çocuklar ekranda gördükleri şarkıcıya sıralarda ritm tutarak eşlik ediyor. Bu da Arjantin'de müziğin gelecek kuşaklar için de önemli olduğunun altını çiziyor. 
"Fadolar" benim favori filmim olsa da "Arjantin"i izlerken yer yer çok duygulandım. Kimi zaman yerimden kalkıp dans etmek de istesem de bende özel bir etki bıraktı. Farklı bir izleyici kitlesinin olduğu belliydi. Film bittikten sonra tüm salon alkışladı ve jenerik bitene kadar çoğu izleyici yerinden kalkmadı. Konuşmalardan anladığım kadarıyla filme gelenler yönetmenin önceki filmlerini de severek izlemişler. Ne mutlu ki İspanya-İberya-Arjantin kültürünü filmleriyle ölümsüz kılmaya çalışan bir yönetmen var. Carlos Saura, gerçekten sinema dünyasında ayrı bir yere sahip.
Eğer ilginizi çekerse; iyi seyirler.)




Hiç yorum yok:

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-6

God of Art- Sanat Tanrısı 6. ARTEMİS Artemis şaşkındı, garip bir mesajla uyanmıştı. Efil akşamüstü gelip onu alacak, Pertev’in dedesinin...