17 Ekim 2015 Cumartesi

Annemle Geçen Yaz-Anna Muylaert


2015 Sundance Jüri Oyunculuk Özel Ödülü
2015 Berlin Panorama İzleyici Ödülü
2015 Valletta En İyi Yönetmen 

"Annemle Geçen Yaz" Filmekimi'nin en iyi filmlerinden... 
Val, Sao Paulo'daki bir zenginin evinde hizmetçilik yapmaktadır. Yaklaşık 10 senedir çalıştığı evin hanımından daha yakındır evin çocuğuna. Ve kendi kızını geride üvey anneye bırakarak gelmiştir. O yüzden pek sesli söyleyemez kızının varlığını ve onu özlediğini. Fabinho'nun saçını okşar, uyuşturucu kullanmasını ailesinden gizler ve tüm evlat sevgisini ona verir. Özellikle onun bademli çikolatalı dondurmasını kızına bile yedirmez. Ailenin güveni Val'a karşı sonsuzdur çünkü tüm evin düzeni yıllardır ondan sorulur. İşini bir kere bile aksatmamıştır. O yüzden kredisi yüksektir. 
Üniversiteye hazırlanmak için gelen Jessica'yı uzun süredir görmemiştir. Havalimanında karşılaştığında ağlamamak için kendini zor tutar. Kızı ise daha soğuktur. Kendisini bırakan annesini affetmeye pek niyetli değildir. Yolda Jessica 'patronların evine' gitmek istemediğini söylese de pek seçme şansı yoktur. Val iş yerinde binbir ricayla ona adasında bir yatak hazırlamıştır. Ancak Jessica orada kalmak istemez. Misafir odasına yerleşir. Evin sahibi Carlos'un zaafından yararlanarak hizmetçi kızı muamelesi görmez. O artık evin misafiridir.
Salonda evin beyi ile yemek yeme, annesine iş buyurma, evin oğluyla havuzda yüzme ve  kurallarını ihlal etme davranışları Val'ı çileden çıkarır. Aslında Jessica zengin ve fakir ayırımı o evde kırmaktadır. Rahat davranışları ile paranın önemsiz olduğunu gösterir. Aile onun mimarlık okuma isteğini çok zengince bulup aşağılarken o evin oğlundan yüksek puan alıp hepsine gereken cevabı verir.
Jessica annesine kızıp evi terketse de annesinin onun ve hiç görmediği torunu için işten ayrılması taşların yerine oturduğunu gösteriyor. Uzak bir mahallede, küçük de olsa insanın kendi evi gibisi yok! Özellikle hanımı Barbara'ya aldığı kahve fincanı setini yanında getirmesi de takdire şayan. 

Detaylar
Val'ın hal ve hareketleri tam bir evhamlı, disiplinli hizmetçi portesi çiziyor. Oldukça başarılı:))
Jessica'nın zenginlere ve düzene karşı çıkan hali örnek oluyor.
Fabinho'nun üniversiteyi kazanamayınca dil kursu için yurtdışına gönderilerek bir kez daha evden uzaklaştırılması. 
Barbara'ya alınan fincan takımı ve siyah-beyaz uyumsuzluğu son sahnede bize doğruyu gösteriyor.
Carlos'un mutfakta dizlerinin üzerine çöküp Jessica'ya evlilik teklifi etmesi ve kız şaşırınca şaka yaptığını söylemesi oldukça komik.
Val'ın kızının girdiği havuza gece vakti girmesi ve orada kızıyla telefonda konuşması en önemli detaylardan birkaçı.
İyi seyirler.))


Hiç yorum yok:

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-6

God of Art- Sanat Tanrısı 6. ARTEMİS Artemis şaşkındı, garip bir mesajla uyanmıştı. Efil akşamüstü gelip onu alacak, Pertev’in dedesinin...