16 Ekim 2015 Cuma

İnatçılar-Grimur Hakonarson


2015 Cannes Belirli Bir Bakış Ödülü
2015 Transilvanya İzleyici Ödülü
2015 Palic En İyi Film Ödülü

İki kardeş tam 40 yıldır birbirine küstür. Yanyana evlerde yaşamalarına rağmen birbirleriyle konuşmazlar ve iletişimlerini köpeğin ağzına verdikleri kağıtlar sayesinde sağlarlar. "İnatçılar" ismi buradan gelmektedir. Gummi ve Kiddi ödüllü koyunlar yetiştirir. İzlanda'nın geniş arazilerinde otlanan besili koyunlar ve koçlar onlara yarışmalarda sürekli derece getirir.
Düzenlenen son yarışta Gummi'nin koyunu ikinci olur. Ve bunu sindiremez. Çünkü Kiddi'nin koyunu birinci gelmiştir. Onu kontrol eder ve bulaşıcı bir hastalığa yakalandığını görevlilere söyler. Koyunu muayene edilen Kiddi ise sinirden kudurur ve kardeşinin evine gidip onu tüfekle tehdit eder. Hala aralarında diyalog yoktur. 
Veteriner Kiddi'nin koyununda hastalık belirtisi bulur ve tüm vadideki koyunların itlaf edilmesine karar verilir. Tüm köy ne yapacağını bilemez. Çünkü uzun zamandır bu hastalık yoktur ve eğer koyunlar itlaf edilirse gelecek 2 sene boyunca nasıl geçineceklerini bilmemektedirler. Kiddi koyunlarının yanına kimseyi yanaştırmaz. Gummi ise eline aldığı bir silahla koyunlarını öldürür. Bir yandan da ahırları temizler ve otları yok eder.
Kiddi, kendini alkole verir ve yolda donmaktan birkaç kez kardeşi sayesinde kurtulur. Gummi'nin bodrumda sakladığı bir sırrı vardır. Ödüllü koçu ve hamile kalmış koyunları.)) Hiç sesini çıkarmadan onlara bakmaya devam eder. Ta ki bir görevli farkedene kadar...
İtlaf ekibi yola çıkınca Gummi kardeşinden yardım ister. İkisi de türün tek örneği olan koyunları kurtarmak için yola çıkarlar. Önde koyunlar arkada küçük arazi araçları kar fırtınasının içine girerler. Bir süre sonra koyunlar gözden kaybolur ve Kiddi donmak üzeredir. İki kardeş kardan yapılan bir sığınakta birbirine sarılarak beklemeye başlarlar. 40 yıllık küslük orada bitmiştir ancak yaşam savaşı ne kadar devam eder o meçhuldür. 
İzlanda'nın Oscar adayı olan film Kuzeyli bir mizah anlayışına sahip. Güzel bir kapanış sahnesiyle biten "İnatçılar" filmini izlemek isteyenlere; İyi seyirler!





Hiç yorum yok:

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-6

God of Art- Sanat Tanrısı 6. ARTEMİS Artemis şaşkındı, garip bir mesajla uyanmıştı. Efil akşamüstü gelip onu alacak, Pertev’in dedesinin...