17 Ekim 2015 Cumartesi

Güneş Tepedeyken-Dalibor Matanic


2015 Cannes Juri Ödülü-Belirli Bir Bakış
2015 Pula En İyi Film-En İyi Yönetmen-En İyi Yardımcı Kadın ve Erkek Oyuncu

"Güneş Tepedeyken" Balkanlarda 3 ayrı dönemde geçen aşkları anlatan bir film. Etnik sorunlar yüzünden yıllarca düşman olan aynı halkın insanları... Ve yanlış taraftakine aşık olmak...
1991 yılında Sırplar ve Hırvatların yaşadığı iki ayrı köy. Nehir kenarında buluşan sevgililer şehre gitme ve birlikte yaşama planları yaparlar.  Bandoda borazan çalan çocuk mücadelesini müziğiyle vermeye çalışır. Kızgın abi ise kendini zorunlu askerliğin kurbanı gibi görse de kız kardeşine sahip çıkmak zorundadır. Evden kaçan kızı geri getirmek nelere mal olacaktır?
Yıl, 2001 savaş sonrası evlerine dönmeye karar veren bir anne ve kızı. Ellerinde çantalarıyla henüz kimsenin dönmediği köylerine varırlar. Odaların yaşanacak hali kalmamıştır. Anne tek başına evi düzeltmeye çalışır. Oğlunu şehit veren kadın evine Hırvat bir tamirci çağırır. Kızı ise onu düşman olarak görür ve tavır yapar. Oysa farkında olmadan ona aşık olmuştur. 
2011 yılında şehirde üniversitede okuyan çocuk, sahil partisi için doğduğu köye gelir. Arkadaşlarıyla çıktığı yolculuğa yalnız devam eder. Çünkü uzun zamandır uğramadığı baba evinde şaşkınlıkla karşılanır. Tam partiye gidecekken fikrini değiştirir. Eski sevgilisinin evine gider. Orada istenmez çünkü odada uyuyan çocuğunu yıllar önce bırakıp gitmiştir. Kendini partiye atıp olayı unutmak istese de başaramaz. Geçmiş her zaman arkasından gelecektir.
Hırvatistan'ın Oscar adayı filmi izlemek isteyenlere iyi seyirler.

Hiç yorum yok:

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-6

God of Art- Sanat Tanrısı 6. ARTEMİS Artemis şaşkındı, garip bir mesajla uyanmıştı. Efil akşamüstü gelip onu alacak, Pertev’in dedesinin...