14 Nisan 2018 Cumartesi

Ümmü Gülsüm'ün Peşinde-Looking for Oum Kulthum


Kadın bir yönetmen olan Mitra (kadın yönetmen ayrımı çok saçma!).
Mitra, İranlı bir yönetmendir. Bulduğu yapım desteği ile Mısırlı şarkıcı Ümmü Gülsüm'ün filmini çekmeye karar verir. Sesiyle herkesi büyüleyen, etkileyici şarkılar söyleyen; Oum Kulthum'un yaşam öyküsünü filme almak bu kadar kolay olmayacaktır.
Mitra'nın Arapça bilmemesi, başka bir ülkeden gelmesi, Ümmü Gülsüm gibi bir halk kahramanını yeterince tanımaması ve kadın olması önündeki birkaç zorluktan biridir.
Mısır halkı için ayrı bir yere sahip olan muhteşem sesli kadın Ümmü Gülsüm, Mitra için yol gösterici olacaktır. Önce onu oynayacak bir oyuncu aranır ve ideal bir ses olan Ghada bulunur. Ghada ilk oyunculuk tecrübesi olduğu için yönetmeninden destek ve arkadaşlık bekler. Ancak bu yakınlık çok sınırlıdır. Ghada sesini çıkarmadan yoluna devam eder. Mitra, Fas'ta ve Avrupa'da gerçekleşen çekimler için sıkı çalışır. O sırada yaklaşık 7 senedir görmediği oğlu ona nefret dolu mesajlar atmaktadır. Mitra dayanamaz ve filmden uzaklaşır. 
Mitra güçlü olup filmi bitirmek için mücadele ederken oğlunun ortadan kaybolması onu yıkar. Filmde bambaşka bir sona karar verir. Yapımcılar ve ekip buna karşı çıkarlar. Neticede Ümmü Gülsüm izleyiciye zayıf gösterilmemelidir. Mitra itiraz eder film sayesinde bir yolculuğa çıkmıştır artık aynı kişi değildir. Ümmü Gülsüm'ü her ne kadar tanımasa da onun hayatını ve kararlarını değiştirmiştir. 
Shoja Azari ve Shirin Neshat'ın yönettiği film, belgesel içinden ayrı bir kurmaca hayat yaratılmasını anlatıyor. 

Hiç yorum yok:

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-6

God of Art- Sanat Tanrısı 6. ARTEMİS Artemis şaşkındı, garip bir mesajla uyanmıştı. Efil akşamüstü gelip onu alacak, Pertev’in dedesinin...