13 Mart 2018 Salı

Downsizing


"Schmidt Hakkında", "Sideways", "Senden Bana Kalan" ve "Nebraska" filmlerinden tanıdığımız yönetmen Alexander Payne'nin son filmi "Downsizing"in konusu çok dikkat çekici. Dünyaya sığmayan insanoğlu için alternatif bir yol olan küçülme işlemi üzerinde duruluyor. Bir adam küçülürse ne olur? Artıları-eksileri nelerdir?
Hava, su, enerji kaynakları ve besinler zamanla azalacak ve dünyaya sığmayacağız. Çöpümüzün bile azalması mucize olacak. Downsizing buna çözüm buluyor. Norveç'te bilim adamları tarafından formülü yaratılan buluş, İstanbul'da bir kongrede açıklanıyor ve zamanla kendilerini küçülten insanların sayısı artıyor. Özellikle de Amerika'da.
Paul, fizyoterapist olarak çalışırken karısının istediği daha büyük eve geçecek parayı bulmakta zorlanıyor. Ne yapacağını düşünürken bir çiftin küçülünce daha mutlu olduğunu duyunca bu fikir aklına yatıyor. Karısıyla evlerini kapatıp büyülü dünyaya yola çıkıyorlar. Paul küçülme işlemi için hazırlanırken eşi diğer tarafta saçlarının ve kaşlarının kesilmesine dayanamıyor onu bırakıp gidiyor. En acıklısı ise Paul bunu küçüldükten sonra öğreniyor yani dönüşü yok.
Diğer dünyaya adapte olmaya çalışsa da normal hayatından daha kötü bir yaşam şekli ile karşılaşıyor. Call centerda çalışan, küçük bir evde yaşayan, yalnız bir adama dönüyor. Üst komşusu Dusan'ın bitmek bilmeyen partileri onu rahatsız edince kendini farklı bir görevin içinde buluyor. Dusan'ın hizmetçisi Ngoc Lan'ın eski aktivist olduğunu hatırlıyor ve ona yardım etmeye karar veriyor. 
Paul'un kendini ve mutluluğu arayışının öyküsü asıl küçülme işleminden 1 sene sonra başlıyor. 



Tanrım çok seviyorum: Christoph Waltz. İzlemeye doyamadığım oyunculardandır.))
Downsizing izlemek isteyenlere iyi seyirler.)


Hiç yorum yok:

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-6

God of Art- Sanat Tanrısı 6. ARTEMİS Artemis şaşkındı, garip bir mesajla uyanmıştı. Efil akşamüstü gelip onu alacak, Pertev’in dedesinin...