7 Mart 2018 Çarşamba

Black Mirror-4


Black Mirror izlemeyi unutmuştum. Oysa kendimi film izlerken daha iyi hissediyordum. İngilizlerin drama işini iyi bildiğini ben de biliyordum. O yüzden Black Mirror'ın bende ayrı bir yeri vardı. Hemen ilk bölüm olan "USS Callister" ile başladım. Aklımda "San Junipero" gibi bir harika bölümle karşılaşır mıyım?" sorusu vardır. Gerçi cevabı da belliydi, maalesef olmadı...
İki girişimcinin kurduğu bir teknoloji şirketi... Biri işin beyni diğeri de satışçısı. Şirket ünlü olduğu için iki ortak da birbirinden nefret ediyor. Kod yazıcısı olan kendince bir çözüm buluyor. Gerçek dünyada tam bir asosyal olan Robert, (Fargo'dan hatırlayacağımız sevgili kasabımız:) işte odasında sessizce çalışıyor. Eve gelince de koltuğuna kurulup en sevdiği Star Trek serisinin oyunu ile kendi dünyasına geçiyor. Asıl mevzu bunu gerçek hayatta DNA'larını alıp oyunun içine hapsettiği iş arkadaşları ile yapıyor. Yani sinir olduğu, takıntı yaptığı kişileri sonsuza kadar kendi dünyasında işkenceye maruz bırakıyor. O kadar sorunlu bir yapıda ki bunu oyunda yarattığı karakterlere cinsel organ vermemesinden görebiliyoruz. 
Yeni işe başlayan kız, Robert'a olan hayranlığını gizleyemiyor ve kendini o da Star Trek oyununda buluyor. Sonsuza kadar acı çekmek yerine 'oradan nasıl kurtuluruz'a odaklanıyor ve kolları sıvıyor. Gerçek dünyadaki kendine mesaj göndererek, güncelleme tarihinde kara deliğe savrulmak ve Robert'ın elindeki DNA'ları almak için harekete geçiyor. 



"Arkangel" ebeveynlerin izlemesi gereken bir bölüm olarak karşımıza çıkıyor. Çocuğunu babasız büyüten bir anne olan Marie bir gün parkta Sara'yı kaybedince çok üzülür. Onu bulduğunda ise yeni kararlar almıştır. Kızını her daim izleyebileceği bir teknolojiyi kullanmak ister. Elinde IPad'i ile Sara'nın nerede olduğunu ve ne gördüğünü bilir. İstediği zaman şiddeti engelleme butonuna da sahiptir. Sara korktuğu köpeği ve şiddet haberlerini göremez. Marie ise onu bu şekilde koruduğunu düşünür. Ne yazık ki Sara zamanla okulda garip kız olarak bilinir ve genç kız olduğunda herkesin de deneyebileceği şeyleri yaptığında annesinin çöpe attığı Arkangel tekrar çalışır. Bu kez Sara hayatına müdahale ettirmemeye kararlıdır. 


Boston Dynamics robotlarını kıskandıracak bir özelliğe sahip olan "Metalhead" bölümü siyah-beyaz çekilmiş. Aslında oyuncak arayan bir grubun öyküsü. Küçük metal köpeklerin eline geçmiş bir dünyada masum bir çocuğu sevindirmek için yola çıkan 3 arkadaşın başına gelenler işleniyor. 


Görsel Netflix Türkiye'nin Black Mirror için hazırladığı Esra Erol'lu tanıtımı. Evlendirme programı denilince akla gelen isim bu kez buluşturduğu çiftlerin birbirlerine uygun olup olmadığını izleyiciye soruyor. Bir aplikasyonla da sonuca varıyor.
"Hang the DJ" yine ayrı bir dünyayı anlatıyor. Aplikasyon çiftleri buluşturup süre veriyor. Örneğin 12 saat boyunca birlikte zaman geçirecekler ve sonunda uygun çifti bulacaklar. Bu uygun eşleşme de aplikasyon sayesinde oluyor. Kötü tecrübelerden de kişiliğini ve ilişki tercihini oluşturuyor. Ne de olsa insandan üst bir zekaya sahip!
Frank ve Amy ilk eşleştiklerinde birbirlerinde hoşlanıyorlar ve seks yapmıyorlar. Sonra karşılarına başkaları çıkıyor, hem de uzun süreli. Bir bakıma zaman kaybı olan ama gelecek ilişkinin değerinin bilinmesini sağlayan deneyimler yaşıyorlar. Sonraki eşleşmelerinde süreye bakmama kararı alıyorlar. Ancak Frank bunu bozuyor. Bu sebeple 5 senelik süre verilen ilişki an be an düşüyor. Amy gerçeği anlayınca çok sinirleniyor. Frank ise pişmanlıktan ne yapacağını bilmiyor. İki aşık oradan kaçmaya çalışıyorlar. Tinder benzeri uygulamayla günümüz dünyasında barda yerlerini almış oluyorlar.))


"Black Museum" bölümü insan beyninin sırlarını çözen teknolojinin nelere yol açabileceğini anlatıyor. Özellikle de ırkçılık mevzusuna değiniliyor. Rolo, karşısındakinin ne hissettiğini sağlayan bir aleti bir doktorun ellerine teslim ediyor. Ve bu da onun sonu oluyor. Zamanla acıya bağımlı olan adam bir evsizin yüzünü oyarken yakalanıyor ve aklını yitiriyor. Komadaki anneyi çocuğuna ve eşine kavuşturmak için kocasının zihnine yerleştiriyor. Bunun da sonucu sonsuza kadar bir ayıcığın içinde hapsedilmesi oluyor. 
Son olarak Black Museum'a gelen Nish bunları dinlerken babası ile karşılaşıyor. Masum olduğu halde idam edilen adamın görüntüsü ve son anları müzedeki bir bölüme hapsedilmiştir. Gelen ziyaretçiler onu elektrikle tekrar tekrar idam etmektedir. Nish babasının bu acıdan kurtulması için harekete geçiyor. Planladığı seyahatten Rolo'yu tarihten silmekle dönüyor.





Hiç yorum yok:

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-6

God of Art- Sanat Tanrısı 6. ARTEMİS Artemis şaşkındı, garip bir mesajla uyanmıştı. Efil akşamüstü gelip onu alacak, Pertev’in dedesinin...