19 Ocak 2016 Salı

Trumbo


Dalton Trumbo Hollywood'un en çok iş yapan senaristlerindendir. 1947'li yıllarda siyasi duruşu yüzünden arkadaşlarıyla birlikte mahkemeye çıkarılır. Komünizmi savunduğu için kara listeye alınmıştır.  Hollywood'daki 10 tehlikeli kişi arasına girer. Diğerlerine göre; komünistler devleti içten çökerteceklerdir bir an önce onları temizlemek gerekir. Dolayısıyla Trumbo gece gündüz sinema için yazan bir adam iken bir anda siyasi şöhretiyle tanınmaya başlar. Fırsattan istifade bazı güçler onu sektörden uzaklaştırmak için harekete geçer.
Mahkemeyi aşağılayan Trumbo aynı zamanda hapse mahkum edilir. Orada da kendine bir daktilo bulur. Senaryo yazamasa da en azından arşivi düzenlemektedir. Karısı ve 3 çocuğu geri döndüğünde evlerinde onu beklemektedir. Maddi imkansızlıklar yüzünden çiftlik evi satışa çıkarılır ve milliyetçilerin oturduğu bir mahalleye taşınmak zorunda kalırlar. Günden güne büyüyen çocuklarının duygularını, karısının evi ayakta tutmak için verdiği mücadeleyi bir süre görmezden gelir.
Eve kapanıp sadece yazmaya başlar. Amacı gururunu kurtarmak, jenerikten silinen ismini tekrar yazdırmaktır. Bir arkadaşına verdiği 'Roma Tatili' Oscar alınca sevinçten ne yapacağını bilemez. Söylentiler kulaktan kulağa yayılır. O ise 3. sınıf korku-macera filmleri yapan bir yapımcıya 1000 dolara filmler yazmaktadır. Hem de kendi ismini kullanmadan. 
Trumbo hiç kavgacı bir adam değildir ve mücadelesini sessiz sedasız sürdürür. İnatla yazmaya devam etmesi onu istediğine ulaştırır. Ancak arkadaşı Arlen'in dediğini de düşünür 'Değer mi?'. Bir anda Otto Preminger  için Exodus'u, Stanley Kubrick içinse Spartacus'ü yazmaya başlar. Adını jeneriğe koyacağını söyleyen ilk yönetmen Otto'dur ve sürekli onun başında bekleyerek uyarlama senaryoyu yazdırır. Trumbo nihayet The Brave One ile de Oscar'ını almıştır. Artık başka isimlerle yazmasına gerek yoktur. Televizyon kanallarına gerçekleri açıklamaya hazırdır.
Dalton Trumbo karakterini Breaking Bad dizisinden tanıdığımız Bryan Cranston canlandırıyor. Her ne kadar dizideki değişimi bu karakterin yapısı gereği göremesek de oyuncu ödülleri toplamaya başlamış gibi görünüyor.
Trumbo, yazarak verilen bir mücadelenin öyküsü. İyi seyirler:))


Hiç yorum yok:

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-6

God of Art- Sanat Tanrısı 6. ARTEMİS Artemis şaşkındı, garip bir mesajla uyanmıştı. Efil akşamüstü gelip onu alacak, Pertev’in dedesinin...