8 Ocak 2016 Cuma

Dheepan


Başka sinema kapsamında gösterilen bir film de Dheepan... Sri Lanka'daki iç savaştan kaçmaya çalışan bir asker çözümü ölmüş birinin yerine geçmekte bulur. Dheepan ismindeki bu kişiyi birçok kez işkence gören bir gazeteci olarak tanımlar ve pasaportları kullanabilmesi için bir eşe ve bir çocuğa ihtiyacı vardır. Aslında kendisi 'Tamil Kaplanları'yla savaşan tüm ailesini kaybeden biridir.
Pasaporttaki fotoğrafa benzer bir eş bulunur ve sıra 9 yaşlarındaki çocuğu bulmaya gelmiştir. Kampta sahipsiz kız çocuğu arayan Yalini, İllayaal'ı bulunca ailenin son ferdi tamamlanmış olur. Hepsi Fransa'ya gitmek için yola çıkarlar. 
Birbirlerini hiç tanımayan bu 3 kişi yeni bir hayata başlar. Paris sokaklarında gecenin bir vakti ışıklı oyuncaklar satmaya çalışan Dheepan, karın tokluğuna yaşamaya çalışan diğerleri... Paris dışında bir toplu konuta yerleştirilen aile, orada kaçtıkları savaşın başka bir halini yaşayacaklarından habersizdir. Dheepan, kapıcı olarak birkaç bloğa bakmaya başlar, Yalini ise yaşlı bir amcaya bakıcılık yapar, Illayaal ise okula uyun sağlamaya çalışır. Çünkü tek umutları Fransızca öğrenip oraya adapte olmaktır.
Geride bıraktıkları hayatı, geleceklerini ve aile olabilme ihtimallerini düşündükçe dengeleri bozulur. Bir yandan da taşlar yavaş yavaş yerine oturur. Dheepan sözde eşine aşık olmaya başlar, Yalini ise İngiltere'deki kuzeninin yanına gitmek için fırsat kollar. Küçük kızın ise aradığı sadece arkadaştır. Gün gelir birbirleriyle kavga ederler, gün gelir bir aile gibi sımsıkı sarılırlar. 
Yalini'nin baktığı yaşlı amcanın oğlu hapisten çıkar. Onunla ilgilenmeye başlar. Bu durum genç kadının hoşuna gitse de onun yüzünden az kalsın canından olacaktır. Dheepan, gangsterlerden korkmaz çünkü o Sri Lanka'da daha ciddi boyutlarda savaşı yaşamıştır. Ve tüm çetenin akıbeti kapıcı Dheepan'ın elindedir.
Film Avrupa'daki mülteci sorununu, yabancıların orada konumlandırılmasını da gayet doğal bir biçimde işliyor. Geldikleri yerin güzelliklerini unutmamak adına, Dheepan'ın arasıra rüyasında fil ormanda ağır ağır ilerliyor. Tıpkı yeni bir ailenin kurulması gibi...
İyi seyirler:))





Hiç yorum yok:

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-6

God of Art- Sanat Tanrısı 6. ARTEMİS Artemis şaşkındı, garip bir mesajla uyanmıştı. Efil akşamüstü gelip onu alacak, Pertev’in dedesinin...