26 Kasım 2015 Perşembe

Ex Machina-Alex Garland


Ex Machina; Alex Garland tarafından yazılıp yönetilmiş bir bilimkurgu. İlk dakikasından itibaren sizi içine çeken bir film. Aslında bir patron, bir işçi ve bir yapay zeka arasından kimin üstün olduğunu anlatıyor. Bu biraz kabaca bir anlatım olsa da gelelim filmin konusuna.
Caleb, 26 yaşlarında dünyanın en büyük arama motoru sayılan bir şirkette kod yazılımcı olarak çalışmaktadır. Anne ve babasını küçükken bir trafik kazasında kaybetmiştir ve Long Island civarında küçük bir evde yaşamaktadır. Ayrıca kız arkadaşı yoktur. İş yerinde yapılan bir yarışmayı kazanır. Ödül; 1 haftalığına gözlerden uzak dağlık bir bölgede patronuyla zaman geçirecektir. Patronu Nathan ise biraz soğuk ve mesafelidir. Caleb bu durumu isole bir yerde yalnız yaşamasına verir. 
Nathan aslında Caleb'i oraya tatil için çağırmamıştır. Kimselere söyleyemediği bir robot üzerinde çalışmaktadır. Nathan'ın aklındaki tek soru robotun zeka testini geçip geçmediğidir. Bunu belirleyecek olan kişi ise Caleb'tir. Gizlilik anlaşması imzalanır ve Caleb robot kız Ava ile tanışır.
İlk seansta konuşurlar. Ava, normal bir insan gibi sorular sorar ve gereken cevapları verir. Ve Caleb diğer seanslar için heyecanlanır. Çünkü yavaş yavaş Ava'e aşık olmaktadır. 
Bir seansın ortasında elektrik kesilir ve Ava, Caleb'ı Nathan konusunda uyarır. Nathan göründüğü gibi biri değildir, aslında kötü bir insandır. Caleb ise kızın dayanılmaz çekiciliğine kapılır ve Nathan'ın sırrını çözmeye karar verir. Onun alkol bağımlılığından yararlanarak bir gece bilgisayarına girer. Ve evdeki hizmetçi Kyoko'nun bile bir robot olduğunu anlar. Diğerlerinden farklı konuşamamasıdır. Ve diğer robotları bulur. Caleb, kraldan çok kralcıdır. Ava ile özgürlüğe kavuşmak için elinden gelen her şeyi yapmaya hazırdır. Nathan'ın hayatıyla oynamayı bile göze almıştır.
"İnsan mı üstün, robot mu?" sorusundan yola çıkılarak hazırlanan bir deneyin sonucu biraz hazin olsa da belki bir robotun özgür kalması sizi mutlu edebilir. İyi seyirler:))


Hiç yorum yok:

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-6

God of Art- Sanat Tanrısı 6. ARTEMİS Artemis şaşkındı, garip bir mesajla uyanmıştı. Efil akşamüstü gelip onu alacak, Pertev’in dedesinin...