13 Kasım 2015 Cuma

Abluka-Emin Alper


İzlenmeden okunması sakıncalı olabilir:)

Kadir 20 sene hapis yattıktan sonra şartlı tahliye olur. Emniyette çalışan Hamza'nın ona uygun bir işi vardır. Bir çöp toplayıcısı gibi gecekondu mahallelerindeki çöpleri kontrol edecek, içlerinde bulduğu bomba yapım malzemelerini emniyete rapor edecektir. Kadir ön eğitimin ardından işe başlar ve bunu herkesten saklamak zorundadır. Kardeşi Ahmet'ten bile. Ahmet evlenmiş çocukları olmuştur, belediyede köpek itlaf ekibinde çalışmaktadır. Kadir onu ziyarete gittiğinde ailesi yoktur. Çünkü karısı başka bir adama gitmiştir. 
Ahmet'in yardımıyla Kadir bir ev tutar ve ev sahibi olan alt komşuları Ali ve Meral'de zaman zaman karnını doyurur. Kadir Meral'in güzelliğiyle büyülenir. Bir yandan da kardeşi Ahmet ile birlikte olduğunu gözlemler. Hatta bunun için onu bile uyarır. Ancak kendisinin cinsel yönden onu arzulamasının yanlış olduğunu düşünmez. Neticede Kadir içeriden yeni çıkmış bir insandır. Hayata tutunmak, hapse geri dönmemek için her şeyi yapmaya göze alır. Bir yandan da yeni bir hayat kurmaya kardeşi Ahmet ile arasını düzeltmeye çalışır.
Oysa Ahmet'in psikolojisi günden güne kötüye gitmektedir. Köpek öldürme işi artık anlamsız gelir. Ayağından yaraladığı bir köpeği evinde herkesten gizli iyileştirir ve onu arkadaş edinir. Sürekli kapısına gelen abisini görmek istemez. Ve rüyaları gerçek ile karışmaya başlar.
Kadir ise akşam pazarından aldığı döküntü bir daktilo ile emniyete rapor yazar. Mahalleli hakkındaki fikirlerini söyler. Önceleri Hamza bunu desteklese de Kadir'in alt komşularının terörist olduğunu anlamadığı için onu suçlar ve yazdıklarıyla dalga geçer. Kadir ise çok içlenir. Komşularının böyle bir şey yapacağını düşünmez. Tek dileği kardeşi Ahmet'i bu işin içinden çekip sıyırmaktır.
Ancak evdeki hesap çarşıya uymaz. Ahmet'in yanlış hamlesi bir anda Kadir'in yanlış ihbarıyla birleşir ve korumak istediği kardeşi "Ölü olarak ele geçirilen terörist" haline gelir. Kadir ne kadar Hamza'dan intikam almak istese de başaramaz. Mahallede motosikletiyle gezinen kişinin 10 sene önce ortadan kaybolan kardeşi Veli olduğunu düşünür. Ne yazık ki onun infazına da Veli karar verecektir.

Görülmeye değer müthiş bir film.
Emin Alper yine harikalar yaratmış. Ve filmdeki oyuncular da. Sahne sahne incelenmesi gereken bir film Abluka. İyi seyirler.

NOT:
Ahmet'in gece dışarıda köpek sürüsü içinde kaldığı rüya.
Kadir'in tüm çöplerin yandığını gördüğü an.
Gökdelenlerin içindeki gecekondu mahalleleri.
Abluka altındaki bölge halkının yaşadıkları.
Sokak köpeklerinin et olarak satıldığını savunan belediyeci adamın hiddeti görülmeye değer sahnelerden.

Hiç yorum yok:

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-6

God of Art- Sanat Tanrısı 6. ARTEMİS Artemis şaşkındı, garip bir mesajla uyanmıştı. Efil akşamüstü gelip onu alacak, Pertev’in dedesinin...