28 Eylül 2013 Cumartesi

Uçamayan Süpürge “AYRIMCILIĞA KARŞI FİLMLER” nasıl yalan oldu?

Bundan aylarrr önce Uçan Süpürge "Ayrımcılığa Karşı Filmler" adı altında kamu spotu senaryo yarışması düzenledi. Yine aylarca juri toplanıp bir sonuca ulaşamadı, sonuç 157 kişinin yazdığı kayda değer değildi.
Bu kadar insanın minicik umudu çöp oldu gitti.
Tebrikler.
Umarım seneye böyle bir yarışma düzenlemek gibi yanılgıya düşmezler.
Çünkü nedeni belirsiz bir şekilde kimse seçilmeyecektir,
Juri üyelerinin değerli vakti çalınmış olur,
Bu kadar insan boşuna umutlanacak.

Katılımcılara gönderilen mail aşağıdadır.
Yarışmacılar içimn tam tatmin sağlamıştır!

Değerli Senaryo Yazarı,

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği’nin sene başında başlayan Aynı Çatı Altında başlıklı projesi kapsamında düzenlediğimiz “Ayrımcılığa Karşı Filmler” temalı TV spotları için senaryo yarışmasınakatıldığınız için teşekkür ederiz. Bu katılımı,ayrımcılığa karşı mücadeleye destek olarak gördüğümüzü belirtmek istiyoruz.

Bildiğiniz gibi yarışmaya son başvuru tarihi, genel istek üzerine bir kez ertelenmişti. Son güne geldiğimizde elimizde 157 senaryo vardı; her biri çok değerli ve anlamlı olan bu eserler Jüri tarafından titizlikledeğerlendirildi. Jürideki her üye her bir senaryoyu yarışmanın amaçlarına ve başvuru koşullarına uygunluk, görselleştirmeye elverişlilik, geliştirilebilirlik gibi belli başlı ölçütler çerçevesinde okudu ve ayrıntılı yorumlarını paylaştı. Geçtiğimiz cumartesi günü Ankara’da 10.00-13.30 saatleri arasında yapılan karar toplantısının ardından Jüri’nin yarışmanın sonucuna dair ilanı bilginize sunuyoruz:

Başvuru yapan 157 senaryo arasından projenin amacına uygun, ayrımcılık meselesini ayrımcılığı yeniden üretmeden,şiddet söylemini tekrar yaratmadan, hükmedici bir dil kullanmadan anlatan ve herhangi bir müdahaleye gereksinim duymadan olduğu gibi filme çekilebilecek bir senaryo bulunamadı.

Senaryolar, etnik/kültürel ayrımcılığı anlatmada, bu ayrımcılıktan duyulan rahatsızlığı aktarmada yetersiz kaldı.
Senaryolar, bu ayrımcılığın toplumdayeteri kadar bilinmediğini, konuya dair farkındalığın ise sembolleştirmelerdüzeyinde kaldığını gösterdi.
Senaryolar arasında ‘kazananlar’belirlenemedi. Ancak, Jüri üyeleri, katılımcılar arasında teşvik edilmeye değer yazarlar olduğu görüşünde birleşerek;
-Eserlerinden ilham almak,
-Çekim sürecinde birlikte çalışmak, bilgi ve deneyim paylaşmak,
-Senaryo yazarlığı yolculuğuna katkıda bulunmak,
-Desteklemek ve bu alanda ilerlemesini teşvik etmek,
üzere beş (5) katılımcı belirledi. Bu katılımcılara Teşvik Ödülü verilmesi kararlaştırıldı. (Ödülün maddi karşılığı yoktur.)
Aynı Çatı Altında projesi ekibi, Ayrımcılığa Karşı Filmler yarışması seçici kurulu ve yapımı üstlenecek olan teknik ekiple, Teşvik Ödülü alan yazarların da destek ve katılımıyla, yarışmanın amacına en uygun senaryoları geliştirme kararı alındı.
Ayrımcılık, özellikle de etnik/kültürel ayrımcılık bir medya ürününde yeni bir ihlal yaratmadan, önyargılardan arınarak ve klişeye düşmeden işlenmesi çok güç bir tema. Özgüveniniz, emeğiniz ve çabanız için sizi candan kutlarız. Yarışmadan, beklendiği gibi ‘kazanan’ ya da ‘kazananlar’ çıkmamasının emeğinizin boşa gittiğinidüşündürmemesini temenni ederiz. Aksine, ayrımcılığa dair literatürün geliştirilmesi, bu sorunun kamusal ve özel alanda daha sık seslendirilmesi ve ülkemizde daha epey yol kat edilmesi gerektiğini gösterdiği için bir dizi kazanıma yollar açtığınızı umutla ve iyimserlikle düşünmenizi isteriz. Ayrımcılığa karşı mücadeleye verdiğiniz katkının çok değerli olduğuna inanıyor ve başka çalışmalarla da bir arada olmayı diliyoruz.  

Yarışma Jürisi: Fethiye ÇetinNebahat AkkoçSevilay ÇelenkEmel Sungur,Berrin BalayEmel BezekMehmet SobacıReyya AdvanNur Otaran
Proje Yürütücüleri: Selen Doğan, Sanem Akın

Hiç yorum yok:

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-6

God of Art- Sanat Tanrısı 6. ARTEMİS Artemis şaşkındı, garip bir mesajla uyanmıştı. Efil akşamüstü gelip onu alacak, Pertev’in dedesinin...