22 Eylül 2016 Perşembe

Where Do We Go Now?


Nadine Labaki, 2007 senesinde "Karamel" adlı filmiyle gönlümüze taht kurmuştu. Lübnanlı yönetmen, aynı zamanda yazıp yönettiği filmlerde oynamakta. Çok kültürlü topraklardan beslenen filmleri izlenmeye değer. "Peki Şimdi Nereye?" Labaki'nin çektiği ikinci filmi. 
Lübnan'da  Müslümanlar ve Hristiyanlar arasındaki kavgalar kızışmıştır. Uzak bir köyde erkeklerini kaybeden kadınlar savaş çıkmaması için dua etmektedirler. Çünkü eşlerini ve oğullarını da bu yolda kurban vermeye dayanamayacaklardır. Bu sebeple köyün meydanına kurulan tek televizyonda haberleri izlemezler ve dışarıdan gelen gazeteleri kimselere okutmazlar. Köyün geleceği kadınların elindedir.
Amal da yalnız bir annedir. Kafesinin dekorasyonunu yapan Rabih'i uzaktan uzağa beğenir. Rabih de ona karşı boş değildir. Tek mesele farklı dinlerden olmalarıdır. Kadınlara göre çözüm basittir. Hristiyanlar Rabih'in vaftiz olmasını, Müslümanlar ise din değiştirmesini isterler. İki aşık henüz işi resmiyete dökmese de köydeki herkes bunun farkındadır.  
Roukoz ve Nassim motosikletleriyle şehre gidip gelirler. Görevleri köyün sabun, gazete, ampül gibi ihtiyaçlarını karşılamaktır. Bunu yaparken her ne kadar eğlenseler de tehlike kapıdadır. Nassim bir gün çatışmada vurularak ölür. Roukoz onu eve getirir. Ailesi feryat figan acı içindeyken Nassim'in annesi oğlunun vurulduğunu duyurmak istemez. Çünkü bir oğlu daha vardır ve kardeşinin intikamını Müslümanlardan almaya hazırdır.
Gencecik Nassim kanlarından arınır ve bembeyaz kumaşlara sarılır. Bir İsa misali kuyunun içinde gömülmeyi bekler. Annesi ortalığı yatıştırana kadar böyle karar vermiştir. Köydekiler de rahat durmazlar. Kapı komşularıyla gül gibi geçinip giderken dışarıdan gelen haberleri duydukça onlara diş bilenirler. Yan yana yapılmış kilise ve camide sorun çıkınca birbirlerini suçlarlar.  İmam ve Rahip ise işin içinden çıkamamışlardır.Köyün erkekleri saldırmak için sebep arar.
Köyün kadınları dahiyane bir plan yaparlar. Güzel Ukraynalı kızları, biraz sakinleştirici hap ve haşhaşlı kekler tüm sorunları çözmeye hazırdır. Bu güzel filmi izlemek isteyenlere iyi seyirler:))


Hiç yorum yok:

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-6

God of Art- Sanat Tanrısı 6. ARTEMİS Artemis şaşkındı, garip bir mesajla uyanmıştı. Efil akşamüstü gelip onu alacak, Pertev’in dedesinin...