21 Eylül 2016 Çarşamba

Venus In Fur


"Venus In Fur" Roman Polanski'nin 2013 senesinde çektiği bir film. Avusturyalı Leopold Von Sacher- Masoch adlı yazarın aynı adlı romandan tiyatro oyununa David Ives tarafından uyarlanmış. Bir tiyatro salonunda iki kişiyle geçen 96 dakikalık filmi izlemek isteyenlere iyi seyirler.))
Yağmurlu bir günde Paris'in geniş sokaklarında gezinen kamera bir tiyatro salonuna girer. (Klasik Roman Polanski filmi olduğu giriş sekansından bellidir.) Oyunun adaptasyonunu yapan yazar Thomas, tek başına tiyatro salonundadır. Aradığı kadın oyuncuyu bulmadığından dolayı biraz gergindir. Sevgilisine akşam yemeğine geleceğini söylerken kapıda yağmurdan ıslanmış olan Vanda'yı görür.
İlk bakışta Vanda giyiminden dolayı telekız gibi görünmektedir. (Bu da kadınlara karşı erkeklerin ön yargılarından biridir.) Thomas onun role uygun olmadığını kibar bir dille söyler. Ancak Vanda ısrarcıdır. Bir kez sahnede rolü denemek ister. Thomas'ı zar zor ikna eder. Bu süreçte kadınlığını da kullanmaktan kaçınmaz. Thomas ise ona yan gözle bakmamak için kendiyle savaşır. 
Sonuç: Vanda sahnede role o kadar iyi girmiştir ki Thomas aradığı oyuncunun o olduğuna karar verir. Eve gitmeyi erteleyip oyunun devamını onunla oynar, çok heyecanlıdır. Bir cevher keşfettiğini düşünürken Vanda'nın aklına oyunla ilgili birkaç soru takılır. Dialoglar kadınları aşağılamaktadır ayrıca oyun sadomazo ilişkiyi anlatmaktadır. Thomas ne derse Vanda ikna olmaz. Bu sefer oyuncuyu ikna etmek yazara düşer. 
Vanda, onu çok fazla hafife alan entel oyun yazarına güzel bir ders vermeye hazırdır. Ancak Thomas üstüne çalıştığı oyuna farklı bir açıdan bakmaya hazır değildir. Neyse ki Vanda oyunu ondan daha iyi çözümlemiştir. 


Hiç yorum yok:

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-6

God of Art- Sanat Tanrısı 6. ARTEMİS Artemis şaşkındı, garip bir mesajla uyanmıştı. Efil akşamüstü gelip onu alacak, Pertev’in dedesinin...