5 Eylül 2016 Pazartesi

The Fool


Dima belediyeye bağlı çalışan bir tesisatçıdır. Aynı zamanda dışarıdan inşaat mühendisliği okumaktadır. Küçük evlerinde annesi, babası, karısı ve oğluyla yaşar. Yemek yedikleri bir akşam annesi ona demediğini bırakmaz. Babası gibi ezik olduğunu, bir ev alması gerektiğini, olmuyorsa çalıp çırpması gerektiğini söyler. Dima ve babası sinirlenirler. Kapının önünde gençlerin kırdığı bankı tamir ederek kendilerini oyalarlar. 
Kendi bölgesinde olmamasına rağmen bir binada tesisat sorunu vardır. Dima da müdürü içki aleminde olduğu için tıpış tıpış işe gider. Gördükleri karşısında şoke olur. 40 yıllık binanın iki yerinde derin çatlaklar oluşmuştur. Biraz daha inceleyince binanın 24 saat içinde çökeceğini anlar. Bürokrasiye karşı gelemeyeceğini düşünse de 'ezik' olmaktansa başını belaya sokmayı tercih eder. Devlet içindeki kokuşmuş ilişkilerin içinde kendini bulur. 
Belediye başkanının 50. yaş gününe gider ve durumu tüm yetkililerin ortasında anlatır. "Mama" lakaplı kadın başkan 'buraya kolay gelmedim' diye övünürken bir anda fakir bir mahallede yıkılacak olan binayı öğrenir ve içindeki 800 kişiyi nereye tahliye edeceğini düşünür. Dima'nın bağlı bulunduğu müdür de oradadır, ona salakça bir iş yaptığını söyler. Yine de Dima aldırmaz, emniyet müdürüne bile kafa tutar.
Nereden geldiği belli olmayan cesaret sayesinde Dima, 800 kişinin canını kurtarmaya kararlıdır. Tüm bir gece doğum gününe katılanlar zar zor ayakta dururken bir yandan da binayı nasıl kurtarırız planı yaparlar. Daha doğrusu kendimizi nasıl kurtarırız. Bina çöktüğü ve insanlar öldüğü taktirde hepsi hapsi boylayacak ve senelerce çıkmayacaktır. Yenilen rüşvetler bir anda burunlarından gelir. Hepsi birbirine sarar, belediye erkanı tutuşmuştur. Dima da derin bir nefes alır ve polislerle binaya tekrar bakmaya gider.
Bu gidiş onun ölümle yüzleşmesine neden olur. Belediye başkanı insanlar için konaklayacak yer bulamayınca binanın kontrolünden sorumlu kişileri ortadan kaldırmaya ve tüm evrakları yakmaya karar verir. Dima, iki kişiyle kurşuna dizilecekken hayatı bağışlanır ve oradan kurtulur. Tek şart ailesini alıp ortadan kaybolmasıdır. Dima bir hışımla eve gider ve karısını çocuğunu alır annesinin inlemeleri eşliğinde evi terkeder. Arabayla tüm bunlara sebep olan binanın önünden geçerken yine içi rahat durmaz.
Ona tahliye sözü veren belediye başkanına nefret duyar. Diğerlerine göre de o binada yaşayanlar kentin tüm sorunlarına sebep olmaktadır. Yani kurtarılmaya değmezler. Uyuşturucu, fahişelik ve hırsızlık oradan çıkmaktadır. Dima, karısını göndererek binayı kendi boşaltmaya karar verir. Sabahın ilk ışıklarıyla tüm kapıları tekmeleyerek bir yığın insanı dışarı çıkarır. Ve bir sarhoşun 'bizi yok yere dışarı çıkarttın' gazıyla lince uğrar.
2014 yapımı bu Rus filminin yönetmeni Yury Bykov. Gerçekten sadece Rusya'da değil dünyanın her yerinde olabilecek bir olayı ele alan yönetmen aynı zamanda filmin senaristi. 2 saat olan bu filmi izlemek isteyenlere iyi seyirler:))


Hiç yorum yok:

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-6

God of Art- Sanat Tanrısı 6. ARTEMİS Artemis şaşkındı, garip bir mesajla uyanmıştı. Efil akşamüstü gelip onu alacak, Pertev’in dedesinin...