10 Mayıs 2016 Salı

Yeni Ahit-The Brand New Testament


Fantastik kara mizah türünde olan Yeni Ahit'in yönetmeni Jaco Van Dormael. Film 113 dakika, Lüksemburg, Fransa ve Belçika ortak yapımı. 
Tanrı Belçikalı. Evden dışarı çıkmadan yaşıyor. Akılsız bir karısı ve cin gibi uyanık bir kızı var. Oğlu yok! Bu Tanrı biraz kötü. Kimsenin girmesini istemediği odasında insanların hayatlarıyla oynuyor. Canı istediğinde onlara fırtına gönderiyor, trafik kazası geçirtiyor ya da hastalanmalarını sağlıyor. Pek de acıması yok. Küçük kızına karşı şiddet dolu, karısını ise insandan saymıyor.
Küçük kız Ea, 12 Havariye ek olarak 6 tane bulup Yeni Ahit'i yazması gerektiğine inanır. Dünyayı babası gibi acımasız bir Tanrı'dan kurtarmak için evden kaçmaya karar verir. Önce gizli odaya girer ve kullara ne kadar zamanları kaldığını gösteren bir mesaj atıp bilgisayarı bozar. Ardından çamaşır makinesini ayarlar ve içinden geçerek dışarı çıkar. Sokakta bir evsize rastlar. Onu Yeni Ahit'i yazacak kişi olarak belirler. 
Sıra 6 havariyi bulmaya gelir. Kolu olmayan bir kadın, yıllardır mutsuz olduğu işte çalışan bir adam, yaşlı, zengin ve tatminsiz kadın, öldürme isteği olan bir adam, seksüel sapkınlığı olan adam ve yaşamak için  bir günü kalan küçük erkek çocuğu. Hepsi öleceği tarihe göre yaşamlarını değiştirmeye karar verirler.
Tanrı kızının işleri karıştırıp evden kaçtığını öğrenince deliye döner ve çamaşır makinesi yoluyla dışarı çıkar. Ancak evdeki hakimiyeti dışarıda pek sökmez ve "Ben Tanrıyım" diye ortalarda gezinince sert tepkilerle karşılaşır. Hatta o kadar sınırı aşar ki kilisedeki rahip bile ona saldırır. Tahammül edilemeyen adam kızını bulur. Ancak sihir küçük kızdan yanadır. Neticede suda yürümek de bir yetenektir.
Havarilerden rutinlerini bozup mutlu olmak için çözüm ararlar. Küçük kız ise ölmek üzere olan sonuncu havari ile ilgilenir. Son isteği olan şeyleri yapmaya çalışırlar. Sahilde öleceği anı beklerken sınırdışı edilmek üzere olan Tanrı'nın uçağı onları teğet geçer. Çünkü tanrıça olaya el atmıştır. Yıllardır evde ezilen kadın Tanrı'nın bilgisayarının  başına oturur ve bir şeyleri yeniden programlar. İnsanların öleceği tarihler ve gökyüzünün rengi gibi...
Herkes hayata yeniden başladığı için mutludur. Tanrı da Özbekistan'da bir çamaşır makinesi fabrikasında çalışmaktadır. Neticede kimse öleceği zamanı bilmek zorunda değildir.
Amelie filmini andıran Yeni Ahit uzun zamandır izlemediğim yaratıcı ve eğlenceli filmlerin boşluğunu bir çırpıda doldurdu. Muhakkak seyredilmesi gerekiyor. İyi seyirler:))


Hiç yorum yok:

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-6

God of Art- Sanat Tanrısı 6. ARTEMİS Artemis şaşkındı, garip bir mesajla uyanmıştı. Efil akşamüstü gelip onu alacak, Pertev’in dedesinin...