12 Ekim 2014 Pazar

Too Much Johnson (1938) Orson Welles


Too Much Johnson, 1938
Yönetmen: Orson Welles
ABD  | 66’ | Siyah-beyaz 
Orson Welles tiyatro sahnesinde kullanmak üzere bir film çeker anlatıldığı üzere...
Bu filmden öte konusu kovalamaca olan tiyatro oyunudur. Oyun 1894 yılındaki William Gillette’in üç perdelik evlilik komedisinden uyarlamadır. Çektiği sahneleri kesme-biçme yöntemiyle düzenleyen Welles filmi muhtemelen tiyatro perdesine yansıtmayı düşünüyordu. Ya da daha dahiyane bir şeyi. Bunu uygulamaya geçmediği için bilemiyoruz.
Welles'in evinde çıkan bir yangında filmin yok olduğu söylenir ve yıllar sonra İtalya'nın Pordenone kentinde bir hangarda filmin kopyası (ya da kendisi?) bulunur. Sessiz sinema festivalinin yapıldığı bu kentte ortaya çıkan film sinemacılarda şaşkınlık yaratır. 
Hemen filmin restorasyonuna başlanır ve geçen sene ilk kez Pordenone'de festivalde gösterilir.
Orson Welles'in sessiz film çekmediği düşünülürken yıllar sonra ortaya bir sessiz filminin çıkması ilginç olur.
Film New York'un Meatpacking District semtinde çekilmiştir. Komedi tarzındaki film abartılı hareketlere dayanan “slapstick” ve kadın karakterin daha baskın çıktığı “screwball” türlerinin bir karışımıdır.
Çerçeve içinde çerçeveleme tekniğini kullanması ve mekanları yatay olarak ekrana çaprazlaması onun ileri sinema anlayışını, iki boyutlu sanatı üç boyutlu hale getirmesinin göstergesidir. 
İstanbul Modern'de sessiz sinema günlerinde izlediğimiz bu filmin dijital müziği beni son derece rahatsız etti. Piyanonun eşlik etmesi daha doğru ve yerinde olurdu. En azından farklı bir deneyim yaşatacağız diye rap müzikleri orada dinleyerek işin kurbanı olmazdık. 
Filmden önce 20 dakika sunum fena değildi ancak sinema öğrencisi olmayanlar için bu sıkıcı hale gelebilir. 
İzleyene iyi seyirler dilerim.))

Hiç yorum yok:

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-6

God of Art- Sanat Tanrısı 6. ARTEMİS Artemis şaşkındı, garip bir mesajla uyanmıştı. Efil akşamüstü gelip onu alacak, Pertev’in dedesinin...