18 Ekim 2014 Cumartesi

Havana'ya Dönüş-Filmekimi


Yönetmen: Laurent Cantet
Oyuncular: Jorge Perugorria, Pedro Julio Diaz Ferran, İsabel Santos, Fernando Hechavarria, Néstor Jiménez
Fransa, 2014 DCP / Renkli / 90’
2014 Venedik Günleri En İyi Film
Filmekimi'nde bilet bulamama sorunu yaşadıktan sonra seçtiğim bu filme ancak yer bulabildim.))
Dün akşam salon dolmuştu. Bende arkadaşların buluşmalarını izlemek üzere koltuğuma kuruldum. 
Yıllar sonra bir araya gelince insan eteğindeki taşları yavaş yavaş dökmeye başlar. Hele alkol varsa, güzel bir günde manzaralı bir terasta ise daha da rahatlar. Birbirinden farklı 5 arkadaş önce geçmişi anıp sonra da bugün içinde bulundukları durumu değerlendiriyor. Eski müzikte dans edip gençlik günlerini hatırlamaları biraz acıklı geldi bana. Çünkü tüm oyuncular (özellikle kadın oyuncu) çok gerçekçiydi. Birbirleri hakkında düşündüklerini, arkalarından konuştukları yüzüne söylemeye başlıyorlar. Yer yer üzücü olsa da arkadaşlık böyle bir şey! Bazen karşısındakinin söylediği insanın canını acıtsa da oturup bir düşünmek lazım. Eğer karşındaki sana saldırmıyorsa:))
Siyasi geçmişleri, gençlik hayalleri ve umutları ülkenin içinde bulunduğu durum tarafından şekillenmiş bu 5 arkadaş içlerinden keşke yeniden başlasak diye geçirse de artık mücadele edemeyecek kadar güçsüz hissediyorlar kendilerini.
Bir günü doya doya yaşıyorlar tıpkı eski günlerdeki gibi.
Bir insan neden ülkesinden gitmek ister?
Her şeyi ardında bırakıp gitmek... Gidenlerin ve kalanların öyküsü "Havana'ya Dönüş".

Hiç yorum yok:

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-6

God of Art- Sanat Tanrısı 6. ARTEMİS Artemis şaşkındı, garip bir mesajla uyanmıştı. Efil akşamüstü gelip onu alacak, Pertev’in dedesinin...