13 Nisan 2014 Pazar

Grand Budapest Hotel - Wes Anderson


Cuma günü sinemalarda vizyona giren harika bir film var.)))
Aylardır rengarenk set fotoğraflarına bakarak yetinmeye çalıştım ancak filmi fazlasıyla merak ediyordum.
İstanbul Film Festivali'nde de gösterilen "Büyük Budapeşte Oteli" için bilet bulamama ihtimaline karşın CKM'deki 19 seansına hemen biletimi aldım ve koltuğuma kuruldum.
Avrupa'nın hayali Zubrowka kentinde yüksekçe bir yerde görkemli ve şaşalı bir halde "Büyük Budapeşte Oteli" müşterilerini ağırlıyor. Otelin öyküsünü eski Bellboy olan Sıfır lakaplı Mustafa'dan dinlemeye başlıyoruz.
Sıfır yıllar önce ilk işe girdiğinde otelin işletmecisi M.Gustave ile yakınlaşır. Bir nevi tatlı çıkar ilişkisi ve patrona sadakat durumudur. Gustave oteli kusursuz bir şekilde idare ederken aynı zamanda yaşlı, sarışın, zengin dullarla da yakından ilgilenir. Onun için "müşteri memnuniyeti her şeyden önemlidir". 
Filmi izlerken odalar, koridorlar, özellikle asansörü gördüğüm sahnelerde sevinçten çığlık atasım geliyordu. "Aaa bende böyle asansör istiyorum" gibi.
Gustave ve Mustafa'nın yaşamı Madam D.nin ölümüyle çetrefilli hale gelir. Aslında mirası için öldürülen Madam D. sağlığında sürekli vasiyet yazmıştır. Ancak son yazılan vasiyet geçerlidir. Eski aşığı Gustave Madam D.nin malikanesine ona veda etmeye gider. Bu yolculukta ona eşlik eden Bellboy Mustafa ise işverenine destek olmak için elinden geleni yapar.
Vasiyet okunurken Gustave ona çok değerli bir tablonun miras bırakıldığını öğrenir. Deli oğlu Dmitri'den tabloyu kaçıran ikili son vasiyetin tablonun içinde olduğundan haberleri yoktur. 
Şekerlemeci Agatha ile Mustafa arasında bir yakınlaşma başlar. Gustave ise Madam D.yi öldürmekten hapse düşmüştür. Hepsi gerçek suçluyu bulmak ve kötüleri cezalandırmak için elele verirler.
20. yüzyılın başlarında iki savaş arasında geçen süreçte otelin değişim sürecine de tanık oluyoruz.
"Büyük Budapeşte Oteli"; iyilerin mücadele ettikleri taktirde her zaman kazanacağını garantileyen, görsel yönden kuvvetli bir film.
Hayali bir yerde, hayali bir otelde, gerçekçi insanlar... 
İzlenmeye değer bu Wes Anderson filminde birbirinden ünlü usta oyuncular oynuyor. 







Hiç yorum yok:

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-6

God of Art- Sanat Tanrısı 6. ARTEMİS Artemis şaşkındı, garip bir mesajla uyanmıştı. Efil akşamüstü gelip onu alacak, Pertev’in dedesinin...