28 Şubat 2014 Cuma

"Sen Şarkılarını Söyle" ben dinlerim...


Llewyn Davis Amerikalı bir folk şarkıcısıdır.
Beraber çalıştığı ortağının intiharından sonra mücadelesinde yalnız kalmıştır.
Barlarda şarkı söyleyerek 3-5 kuruş kazanma peşindedir. Telif parasını alamadığı için üstüne bir mont bile alamaz.
Kalacak yeri yoktur genellikle eski sevgilisinin evinde sığıntı gibi geceyi geçirir. Etrafındakiler tarafından ezik olarak görülse de sanatı ve yaşam tarzı söz konusu olunca burnundan kıl aldırmayacak kadar onurlu olur.
Coen kardeşlerin ders alınması gereken tarzı; Llewyn Davis'in içinde sıkıştığı kısır döngüyü filme yansıtmadaki başarılarıdır. Filmin başının sona doğru biraz eklentiyle tekrarlanması, görüntülerin duyguyu aktarması gibi.
Artık folk şarkıları para etmiyordur. Buna rağmen Davis çıktığı yoldan geri dönmez.
Lisanslı denizci olmasına rağmen bir süre denize açılmamakta direnir. Vazgeçtiğindeyse lisansını ablasının o "çöpe at" dediği için yokettiğini öğrenir ve deliye döner.
Eski sevgilisi Jean hamiledir (ondan olduğu net olmasa da) ve çocuğu aldırmak için onu para bulmaya zorlar.
Doktora gittiğinde ise onu süpriz beklemektedir. Zaten bir önceki sevgilisinin kürtajı gerçekleşmediği için kredisi vardır. Yani 2 yaşında bir çocuğu vardır. Onu gidip bulacak gücü bile yoktur. Ablasına dediği gibi "Hayatta kalmak için çalışmak" ona göre değildir.
Chicago'ya yola çıkar. Amacı ünlü menejere şarkılarını dinletmektir. Menejerin "bunlar eskidi, seni iki kişinin yanında sahneye çıkarayım" lafını duyunca toparlanır ve geri döner.
Açılış sahnesindeki evin kedisi onun yüzünden dışarı kaçar. Kediyi yakalar ve Jane'in evine bırakır, kedi oradan da kaçında yolda bulduğu başka bir kediyi eve geri götürür. Filmin sonunda kedi kendi evine döner.
Llewyn danereye giderse gitsin evine geri döner. Bir sarmalın içinde döner durur....





Hiç yorum yok:

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-6

God of Art- Sanat Tanrısı 6. ARTEMİS Artemis şaşkındı, garip bir mesajla uyanmıştı. Efil akşamüstü gelip onu alacak, Pertev’in dedesinin...