13 Şubat 2014 Perşembe

Orson Welles "Journey Into Fear" ile İstanbul'da... (1943)



Polisiye, gizem ve dram türündeki bu film 1943 yapımı. Yönetmeni ise Orson Welles ve Norman Foster. 
Kara filmin popüler olduğu yıllarda kabına sığmayan usta yönetmen/oyuncu Orson Welles, film setini İstanbul'a taşımış.))
"Korkuya Yolculuk"; iş için kısa bir süreliğine İstanbul'a gelen mühendis Howard'ın Naziler tarafından öldürülmek istenmesini konu alıyor. 
Howard, Kopeikin'in zoruyla gittiği bir bar/kabarede sihirbazın gösterisine katılır ve yer değiştirdiği sırada sihirbaz Banat tarafından öldürülür. Asıl hedef kendisidir ancak yanlışlıkla hayatta kalmıştır!
Türk polisi Hakkı, (Orson Welles) onu Karadeniz'den geçecek olan bir gemiyle Gürcistan'a gönderir. Howard için plan yapılmıştır karısıyla orada buluşacak sağ-salim ülkesine geri dönecektir. 
Gemide Josette (barda tanıştığı dansçı) ile karşılaşır ve aralarında kısa süreli samimiyet başlar. Howard, gemide can düşmanları olan Banat ve Müller'in olduğunu öğrenince ne yapacağını bilemez. Karadeniz'deki gemi yolculuğu, eli silah tutmayan bir Amerikalının korku yolculuğuna dönüşür.

Diğer:
Gizli ajan Hakkı hakkında söylenenler, Atatürk'ün askeri olduğu, cesur ve akıllılığı, 2 şişe vodka içip bana mısın demediği veee kadınlarla arasının iyi olduğu.
Kostümü, duruşu ve tarzı biraz Atatürk'ü andırıyor ve bu çok da hoş. Yıllar sonra böyle bir film izleyip Atatürk'ün bıraktığı izi görebilmek büyük mutluluk.
Hakkı'nın gemideki adamı Kuvvetli ise Amerikalı Howard ile konuşurken, Atatürk ile cephede savaşmaktan onur duyduğunu ve elinden hiçbir şeyin kurtulamayacağını söylüyor.
Orson Welles ve diğer oyuncuların birkaç cümle Türkçe konuşmaları sıcak bir davranış:))
Gemide çeşitli ülkelerden insanların olması Nuh'un gemisini hatırlattı.


Hiç yorum yok:

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-6

God of Art- Sanat Tanrısı 6. ARTEMİS Artemis şaşkındı, garip bir mesajla uyanmıştı. Efil akşamüstü gelip onu alacak, Pertev’in dedesinin...