26 Aralık 2020 Cumartesi

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali

 Maalesef eve tıkıldığımız bu günlerde film festivallerine hasret kaldık. Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali'ni az daha kaçırıyordum. Fazla reklamı yapılmamıştı. Neyse ki 10 filme rezervasyon yaptım. Ancak bildirim olmadığı için çoğunu kaçırdım. Bu yüzden Facebook'taki etkinlikler için yapılan bildirimleri seviyorum.))

ORMANI ONARAN KEÇİLER / FROM WEEDY FORESTS TO GRASSY WOODLAND

Yönetmen: Antoinette Wilson ve Jordan Osmond 

Film 12 Dakika 2020 Yapımı

İzlediğim ilk filmdi. Kısa ve vurucuydu. Avustralya'daki bir bölgede otlardan ormanı ve arazileri korumak için farklı bir çözüm üretilmiş. Muhtemelen doğal bir çözüm ancak çiftçilerin çabasıyla keçiler boyu uzamadan otları yiyor ve diğer bitkileri kurtarıyor. Otları yakmanın ve zehirlemenin gelecek açısından ekolojiye zarar vereceğini düşünmüşler. Diğer çiftçilere ve yerel yönetime ikna yoluyla bu yöntemi göstermişler. İşe yaradığını görenler de yavaş yavaş onlara katılmış. Bu sayede ormanda yaşayan canlılar da etkilenmemiş olmuş. Demek doğanın çaresi yine doğadaymış:))

ÇALINAN BALIKLAR / STOLEN FISH 

Yönetmen: Gosia Juszczak

Gambiya Orta Afrika'nın en küçük ülkesi. İçinden kıvrılan nehir deniz ile birleşiyor. Bu birleşme yerinde senelerdir balıkçılık yapanlar artık balık bulamıyor. Çünkü Çinliler büyük tankerlerle gelip balık avlıyorlar ve yem fabrikasına götürüyorlar. Bu hayvan yemleri de Avrupa'ya ve Çin'e gönderiliyor. Aşırı avlanma ile hem ekosistem bozuluyor hem de yerel halk kendine bile yiyecek balık bulamıyor. İsyan etseler de seslerini kimse duymuyor. Bu yüzden balıkçıların sayısı günden güne azalıyor. Gençler ise Avrupa'ya kaçmak için canlarını tehlikeye atıyorlar. Üzücü bir şey; sömürülen denizi yüzünden yerinden edilmek.

GÖLGEDE YETİŞEN KAHVE / SHADE GROWN COFFEE 

Yönetmen: Alexander Kinnunen

Kahve ikiye ayrılır biri gölgede yetişir diğeri güneşte. Gölgede yetişen asıl lezzetli, aromalı olandır ve kalitelidir. Diğerleri ise endüstriyel bir üretimin sonucudur. Özensiz, ne kadar çok o kadar iyi. Dünyanın farklı ülkelerinden kahvecilik yapmak için yaşamını değiştirmiş insanları görüyoruz. Metropollerdeki baristalara gelene kadar kahve hangi yollardan geçiyor ve ne kadar emek harcanıyor bu belgeselle şahit oluyoruz.

İKLİM ARAFI / THE CLIMATE LIMBO

Yönetmen: Elena Brunello, Paolo Caselli ve Francesco Ferri

İklim göçmenleri sadece kendi ülkesindeki değişim için savaşmıyor. Hepimizin etkileneceği bir felaket için savaşıyor. Ve bizim bundan haberimiz bu belgesel sayesinde oluyor!

Hiç yorum yok:

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-6

God of Art- Sanat Tanrısı 6. ARTEMİS Artemis şaşkındı, garip bir mesajla uyanmıştı. Efil akşamüstü gelip onu alacak, Pertev’in dedesinin...