13 Nisan 2016 Çarşamba

Kibir-La Vanité


Cuma günü Feriye Sineması'na koşarak gittim. Yağmur ha yağdı ha yağacak derken hava sadece topladığı bulutla kaldı. Kibir filmi için bilet sordum ve hemen aldım. Yer olduğu için görevli sorun çıkarmadı. Yoksa salon biraz dolu olsa son biletleri karaborsa misali film başlamadan 2 dakika önce satarlardı. Neyse bir hamlede biletimi aldım ve koltuğuma kuruldum. 
"Kibir" muhteşem bir ışığa sahip. Kapalı mekanlaınr ve dış-gecelerin ışığı gerçekten çok güzel çalışılmış. Filmin jeneriğinin eski mimari proje üstünde olması çok farklı ve ilgi çekici görünüyordu. Projedeki bina filmin geçtiği otelin çizimleriymiş. Bu oteli karısıyla birlikte çizen David, bu sefer farklı bir amaç için oradadır.
David kanser hastasıdır daha önce ameliyat olmuştur ancak bu hastalıkla savaşmak istemez ve yaşayacağından umudu yoktu. Karısını da yakın zamanda kaybettiği için kendini yalnız hisseder ve ölmeye karar verir. Bunu tek başına yapamayacağından insanların intihar etmesine yardım eden bir şirkete başvurur. Şirket görevlisi Espe evraklarla ve ilaçlarla oraya gelir. David ölümcül ilacı içmeden önce mide koruyucu haplara başlar.
Espe'nin dediğine göre bir şahidi olması gerekmektedir. Yani David'in ölümünü onaylayacak ve ilacı içtikten sonra onu izleyecek biri olmalıdır. David de yıllardır görüşmediği oğlunu otele çağırır. O da çok şaşırmıştır ve ona tepki gösterir. David'in tek amacı onu şahit yapmaktır. Oğluyla duygusal bir konuşma yapma niyetinden değildir. Çekip giden adam babasına müdahale etmemiştir. Espe ise oğluyla David'in ilişkisini sorgular.
Adam ruhsuz bir şekilde çok komik cevaplar verir. "Gençlik yıllarımızda her şeyi denediğimiz gibi bir de çocuk yapmayı denedik. Ama onu sevemedik, doğduğunda zaten kırmızı bir şeydi... Biz Boston'a 5 seneliğine giderken onu çocuğu olmayan bir aileye bıraktık. O evden içeri girince ağlamayı kesti. Orada mutluydu". Aslında David'in dedikleri birçok ebeveynin hissettiği ancak sesli söyleyemediği şeylerdir.
David, otelde yan odada kalan bir jigolo olan Tréplev'i intiharına şahit olması için ikna sürecine başlar. Çocuk üst üste gelen müşterileri yüzünden olaya pek katılamasa da işler beklendiği gibi olmaz. Hem Espe'nin hem de David'in aslında birbirlerinden sakladıkları sırları vardır. Yaşamak için o kadar sebep varken intiharın anlamsızlığının farkına varırlar. 
Yönetmen Lione Baier, drama ve komedi arasındaki dengeyi mükemmel bir şekilde kuruyor. "Kibir" izlemesi zevkli, estetik duygusu yüksek bir film. İyi seyirler:)))


Hiç yorum yok:

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-6

God of Art- Sanat Tanrısı 6. ARTEMİS Artemis şaşkındı, garip bir mesajla uyanmıştı. Efil akşamüstü gelip onu alacak, Pertev’in dedesinin...