1 Şubat 2015 Pazar

Whiplash Dinleyelim-İzleyelim


Shcarffer Konservatuvarı birinci sınıf öğrencisi Andrew, bir gün alıştırma yaparken Fletcher'in ilgisini çeker. Aynı okulda hoca olan Fletcher, bir jaz grubunu çalıştırmaktadır. Andrew'daki yeteneği gören adam, onu grubuna yedek baterist olarak çağırır, önce sadece nota sayfalarını çevirecektir. Bunu hayatının şansı olarak algılayan çocuk, küçüklüğünden beri büyük bir müzisyen olma hayali kurmaktadır. Ve kalıcı olmak için kendini göstermenin zamanıdır.
Andrew bir o kadar hassas olmasına rağmen aynı zamanda son derece hırslıdır ve iş müzik olunca kimseyi gözü görmez. Bu yeteneğini geliştirme açısından iyi olsa da sosyal hayatı ve psikolojisi açısından pek de iyi bir durum sayılmaz. Sinemada mısır satan kızı uzun süredir beğenmektedir. Bir cesaretle onu yemeğe çıkarır ve ikisi yakınlaşırlar. Ancak grupta daha iyisini çalmak için günlerce çalışması gerekmektedir ve başka bir şeye konsantre olamayacağını anlar. Yeni bir sevgili gibi. Ve daha ilişki başlamadan kızdan ayrılır. Geride kırık bir kalp bırakarak yoluna devam eder. 
Daha birinci sınıfa giden bu çocuk hocası Fletcher ile koridorda bir dakika dertleşir. O arada annesinin onu terkettiğini söyler. Bunun bir çalışma esnasında aşağılanmak için kullanılacağından habersizdir. Fletcher okulun en acımasız hocalarından biridir ve hataya tahammülü yoktur. Onun ritmini tutturamayan tokatlanabilir. Andrew de bundan nasibini alır. Ama bu durum çocuğu kamçılar ve elleri kanayana kadar davul çalışır.
Yine de her türlü hocasına yaranamaz aslında Andrew'un biraz unutkan, sakar bir yapısı da vardır. Önemli bir konsere yetişmek için tüm trafik kurallarını alt-üst eder ve arabası bir kaza sonucu ters döner. Yine de yılmaz başından kanlar akarak o konsere gider ve müzik hayatının bittiğini anlar.
Whiplash; bir hoca ve öğrencisinin ego savaşı. Sonunda Andrew hocasına saldırdığı için okuldan atılır ve hocası da faşistçe baskı yapıp başkalarının hayatını tehlikeye attığı için eğitmenlik görevinden alınır.
Tabii ikisi birbirinin hayatını değiştirmiştir ama ne yazık ki ikisinin de sonsuz bir egosu vardır. Aslında birbirlerine benzerler.
Hocanın intikamı bir müzisyen için ne kadar acı olsa da Andrew'ın verdiği tepki bir o kadar iç rahatlatıcıdır.
Jaz müzik çalışması ve parçaları sevenlere daha eğlenceli bir film olabilir, kulağı iyi olanlar da kendini filmde deneyebilir.
Oscar adayı film için iyi seyirler.))




Hiç yorum yok:

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-6

God of Art- Sanat Tanrısı 6. ARTEMİS Artemis şaşkındı, garip bir mesajla uyanmıştı. Efil akşamüstü gelip onu alacak, Pertev’in dedesinin...