13 Mayıs 2015 Çarşamba

Inherent Vice-Paul Thomas Anderson


1970 yıllarında Los Angeles'da kafası dumanlı bir dedektif olan Doc, eski kız arkadaşı kaybolunca onu aramaya başlar. Sinopsisi bu kadar açıklayıcı ve sade görünse de filmi Paul Thomas Anderson çekince oldukça karışık bir hale geliyor. Senaryosunu da yazan yönetmen bizi Larry Sportello'nun kafasının içine sokuyor. Sürekli bir ot içme halinde olan polis çözmeye çalıştığı konuyla alakalı alakasız insanlarla görüşüyor. Böylece izleyicinin önüne birbirinden bağımsız kısa olaylar çıkmasını ve onlara kafa yormasını sağlıyor.
Sportello evinde uzanırken rüyalarının kızı eski sevgilisi gelir, onu hiçbir zaman yarı yolda bırakmadığını gözyaşları içinde söylerken başının biraz belada olduğunu anlatır. Kısmen yardım isteyen kız, emlak kralının metresi olduğunu söyler. Ve ertesi gün ortadan kaybolmuştur. Aracına binene kadar rüya mı gerçek mi olduğunu anlamadığımız sekans bitse de müthiş müzik diğer sahnelerde de devam eder.
Emlak kralının peşine düşen Doc, ıssız bir yerde masaj salonuna gider ve uyandığında yanında bir ölüyle yatmaktadır ve bir yığın polis ona silahını doğrultmuştur, özellikle "Koca ayak" lakaplı polisten hiç hazzetmemektedir. Sorgu sırasında onun da dediği gibi aslında bu cinayetleri Doc işliyor olabilir. Sürekli bir git-gel durumu vardır ve bu tüm film boyunca devam eder.
İyi oyuncuların yer aldığı filmde, absürt sahneler izleyiciyi kahkahaya boğmasa da güldürmeyi başarıyor. "The Master" filmini sevmediğim Anderson, "There Will Be Blood" ve "Magnolia" ile beni kendine hayran bıraksa da son filmi "Inherent Vice" ile beni hayalkırıklığına uğratıyor. Yönetmenin bazı filmlerine hayran kalıp bazı filmlerini sevmemek de olabiliyormuş.
Mükemmel çerçeveleme, iyi oyunculuklar ve ince mizah duygusu filmdeki en önemli noktalar. Bütünlük açısından bakmak gerekirse girilen bir sokakta sürekli yön değiştirip labirente ilerleyen bir durumu temsil ediyor. Yine de iyi seyirler:)))



Hiç yorum yok:

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-6

God of Art- Sanat Tanrısı 6. ARTEMİS Artemis şaşkındı, garip bir mesajla uyanmıştı. Efil akşamüstü gelip onu alacak, Pertev’in dedesinin...