21 Mart 2014 Cuma

PsikeArt Günleri Santralistanbul'da

Güzel bir Cuma gününde yeşillikler içindeki Santralistanbul'a gitmek lazım.
Hatta 21-23 Mart tarihlerinde düzenlenen Psikeart Günleri'ne katılıp "Sinemada Kadın ve Psikiyatri" temalı panelleri, söyleşileri izlemek lazım.
Biraz gecikmeme rağmen Meltem Cumbul'un söyleşisine yetiştim. Kahve içip kendime geldikten sonra;
"Kadın yönetmenlerin kadın karakterleri" bölümünde; Belma Baş, Belmin Söylemez ve Bingöl Elmas çektikleri filmlerdeki kadınları anlattılar. 
B harfiyle başlayan tüm kadın yönetmenlerimiz, toplumun kadına yüklediği vasıflara, kutsal annelik kavramına ve ezberlenmiş tutumlara filmleriyle nasıl başkaldırdıklarından bahsettiler.
Ve maalesef bir kez daha kadın kimliğiyle yaşamak ve toplumda erkeklerle eşit olabilmek için mücadele etmek zorunda kaldığımıza içimizden lanet ettik.
"Yönetmenler ve filmlerindeki kadınlar" bölümünde ise; ülkenin çeşitli üniversitelerinden gelen psikiyatristler çalışmalarını sundular.
Almodovar, Bergman, Bunuel ve Fellini filmlerinde kadının konumlandırmasını anlattılar.
Ancak sunum yapan değerli hocaların, yazdıkları metinleri işin uzmanına okutup öyle sunmaları daha sağlıklı olurdu diye düşünüyorum. 
Almodovar'ın sürekli kadınlarla büyümesi, Bergman'ın sık sık evlenip boşanması, Bunel'in bedel ödemek zorunda olan kadınları tanıması ve Fellini'nin entellektüel aşklar yaşaması... 
Hepsi bu yönetmenlerin gerçek yaşamında olan şeyler ve filmlerine yansımaları.
Cumartesi ve Pazar günü de sürecek olan etkinlik ücretsiz, program ise Psikeart'ın Facebook sayfasında bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-6

God of Art- Sanat Tanrısı 6. ARTEMİS Artemis şaşkındı, garip bir mesajla uyanmıştı. Efil akşamüstü gelip onu alacak, Pertev’in dedesinin...