3 Ağustos 2016 Çarşamba

The Salt Of The Earth


Sebastiao Salgado dünyayı gezmiş bir fotoğraf sanatçısı. Oğlu Juliano Ribeiro Salgado babasının bu serüvenini filme aktarmaya karar vermiş. Wim Wenders gibi bir usta ile biyografik belgesel filmi çekmişler. Tarihe tanıklık eden bu film, Fransız-Brezilya ortak yapımı. Kaçıranlar için şiddetle tavsiye edilir.
Brezilyalı Sebastaio 7 kız kardeşi ile birlikte çiftlikte büyümüş. Babası onun düzgün bir mesleği olmasını istemiş. O da ekonomi okumuş. Brezilya'daki 1964 darbesinden sonra Fransa'ya gitmiş. Lelia isminde bir kızla tanışıp evlenmişler. Sebastaio, Lelia'nın fotoğraf makinesini kullanmaya başlamış. Ve sonra ikisi de işlerinden istifa edip tüm paralarını Sebastaio için profesyonel bir makine almaya yatırmışlar. Çünkü fotoğraf çekmek onda tutkuya dönüşmüş.
İlk çocukları (belgeseli çeken Juliano) doğduktan sonra Sebastaio uzun bir yolculuğa çıkmış. Lelia da foto muhabiri olan kocasını desteklemek için konular belirliyormuş. Örneğin göç temalı fotoğraflar çekmek için Somali, Sudan bölgelerine gitmiş. Oralarda uzunca bir süre kalmış. Sınır Tanımayan Doktorlar'ın nasıl hayat kurtardığını gözlemlemiş. Açlıktan ölen insanları, hayata tutunmak için kilometrelerce yürüyen halkları belgelemiş. 
İşçileri çekmek için Brezilya'nın kuzeyine gitmiş. Saddam'ın yaktırdığı petrol madenlerine gitmiş ve orada çalışan itfaiyecilerin fotoğraflarını çekmiş. Hatta patlamalardan dolayı işitme kaybı yaşamış. "The Other Americas", "Sahel", "Workers", "Migrations", "Genesis" projeleri ile sayısız sergi açmış ve bir sürü ödül almış.
Gözükara Sebastiao, ormanın derinliklerinde ya da kutuplarda yaşayan az sayıdaki kabileleri bulmuş ve bu onlardan haberi olmayanların ilgisini çekmiş. Yine de gördüğü soykırımlar ve canilikler yüzünden insanoğlunun ne kadar tehlikeli olduğunu farketmiş. Bir süre kendini arındırmak için doğaya dönmüş. Babasının çorak topraklarını karısının fikri sayesinde yeşillendirmiş. "Genesis" temalı projesinde de doğayı ve hayvanları fotoğraflamaya başlamış.
Oğluna verdiği en önemli öğütlerden biri de fotoğraftaki nesnenin arka planında bir temaya ihtiyaç duymasıydı. Yani bir ayıyı tek başına çekerse ayıyı fotoğraflamış olurdu oysa çerçevede başka bir detay daha olmalıydı.
Fotoğrafçıların ve sinemacıların kesinlikle izlemesi gereken bir film:)) İyi seyirler!

Hiç yorum yok:

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-7

  God of Art- Sanat Tanrısı 7. ARTEMİS Sabah uyandıklarında Artemis pek bir şey hatırlamamaktaydı. Yatakta yalnızdı. Aklında tek kalan p...