6 Mart 2021 Cumartesi

İfsak Kısa Film Festivali 2021

 "En Tiempos De Sequia" adlı kurmaca filmin yönetmeni Köksal İçöz. İspanya'da çekilen film, 19 dakika. Köksal, annesinin porfiria hastalığına yakalandığını öğrenir. Yabancı olduğu bu hastalığın tedavisi için para lazımdır. Tesisatçılık yaparak yeterli parayı kazanamayacağına inanan genç adam başka bir çözüm bulmak zorundadır. Zengin birinin villasına tesisat tamirine gidince bulduğu pahalı saat onu yoldan çıkarmak için biçilmiş kaftandır. Yönetmenin yeni filmlerini de hevesle bekliyoruz. Daha iyi bir senaryo ile uzun metrajın altından kalkabileceğine inanıyorum. Meslektaşımın yolu açık olsun! Not: Vampir hastalığı (Porfiria) olan bir arkadaşıma da izlemesi için filmi önerdim. Konuyu ilginç buldu:))

Festivaldeki diğer kurmaca film "İnşaattaki" 13 dakika 27 saniye.) İnşaatta bekçilik yapan Hacı uzun zamandır maaşını alamamaktadır. Buna rağmen çalıştığı yere gözü gibi bakar, sorumluluklarını aksatmaz. Annesine para gönderemediği yetmiyormuş gibi kendi karnını da doyuramamaktadır. Şans eseri yerde 50 Lira bulur. Bakalım bu para ile ne yapacaktır? Fırıncının önündeki kamera çekimi ve son sahnedeki çekim sinemaya güzel bir soluk getirmiş, özellikle kısa filme renk katmış. Doğan Belge Kürt masalı tarzı bir öyküyü çok güzel anlatabilir. Yeni işlerini bekliyoruz!

"Perdeler" Fırat Onar'ın kurmaca filmi. 14 dakika 51 saniye olan filmde kocasının saldırıya uğraması sonucu eve geri dönen bir kadını anlatıyor. (Kader karakterini arkadaşım Aslı Yiğit oynadığı için ayrı bir özenle izledim.) Serap kocası hastanedeyken evi temizler bu esnada bir küpe bulur. Küpenin kime ait olduğunun cevabı temizlikçi Kader'dedir. Serap bu olayı çözmeye kararlıdır. Filmin süresi işlediği konu itibariyle biraz uzun, senaryo biraz daha çalışılabilirdi. Böylelikle daha vurucu bir film ortaya çıkardı.)) Bazı soruların cevabı varmış gibi görünse de filmde bunlara net bir şekilde ulaşamıyoruz. Yönetmene diğer filminde bol şans!

"Binbir Gece" Mahsum Taşkın'ın 17 dakikalık kurmaca filmi. Daha önce izlemiştim. Çocuk oyuncu yönetimi ve ilginç öyküsü filmi izlenir kılıyor. İlkokul öğrencisi Seyithan masal kitabı okumaya kendini kaptırır ve diğer öyküleri de merak edip arkadaşlarının kitaplarını ödünç almaya başlar. Bu da onu kesmez ve şehirdeki kitapları keşfetmeye yola çıkar. 

"Toz Olmak" Hüseyin Aydın Gürsoy'un 20 dakikalık filmi. Fransa'da kaçak göçmen olarak çalışan Elif iş yerinden parasını alamamıştır. Kocası da bu sıkıntılı durumdan nasıl kurtulacağını bilemez. Elif oğlu için ülkesine dönmemeye kararlıdır. Cesaretini toplar ve patronu ile yüzleşir. "Yurt dışında Türk Türk'e neler yapmaz?" söylentisine güzel bir örnek. Kamera ve oyuncu yönetimi çok yerinde ancak filmin süresi bana uzun geldi. Biraz daha kısa olsaydı daha etkileyici bir kısa metraj izlemiş olacaktım.

Reşat Fuat Çam'ın çektiği "Kömür" 11 dakika. İşlediği konu oldukça gerçekçi. Nimet oğluyla yalnız yaşamaktadır. Sosyal yardım olarak yakacak kömür almak için bir takım kontrolleri geçmek zorundadır. Alacağı kömürü ne yapacağı ise merak konusudur. Ülke gerçeklerine güzel bir örnek!

"Çamaşır Suyu" Büşra Bülbül'ün 15 dakikalık filmi. Yönetmenleri kadın/erkek diye ayırt etmem ancak kadınların sıkıntılarını daha derinden ancak hemcinsi anlatabilir diye düşünüyorum. Sibel apartman merdivenleri silerken bir de bebeğiyle ilgilenmek zorundadır. Kocası çöplükte çalışırken bir patlama olmuştur. Sibel apartmandaki işini yaparken kocasına ulaşamaz ve panik olur. Bu da yetmezmiş gibi ev sahibi onları evden atmaya karar vermiştir. İşte çalışan annelerin sorunları! Umarız emekçiler bir gün toplumda hak ettiği değeri görür. 

"Aylin" Ozan Yoleri'nin 19 dakika 49 saniyelik filmi. Saniyeleri yazmak komik oluyor ama kısaltılınca filme haksızlık olur. "Aylin" atmosferi, oyunculukları, konusu itibariyle kusursuz. Böyle kızları biliriz ama nasıl anlatırız bilinmez. Her tarafa çekilir, kötü yola düşmek üzere olan ya da saf olarak sınıflandırırız. Aslında Aylin gibidirler. Tam tamına ne eksik ne fazla. Ayhan Ergürsel'e bir kez daha Allah rahmet eylesin diyorum. Aksanat'taki kurgu dersi hala aklımdadır. Erken ölümü çok acı. Aylin American Honey filmini çağrıştırdı. Yönetmen kesinlikle uzun metraj ya da kısa metraj çekmeli. Çekmeye devam etmeli. =))

"Tapınak" Murat Uğurlu'nun 20 dakikalık filmi. Siyah/beyaz çekilen bu filmde gece bekçisi Mevlüt'ün tuhaf yalnızlığına odaklanıyor. Biraz ters karaktere sahip olan adam, şantiyedeki köpeğin havlaması için eziyete yakın yöntemler dener. Bir akşam otobüs dolusu yaşlının orayı özel bir yer adı altında ziyaret etmesi Mevlüt'ün rutinini bozacaktır. 

"Dur Bak Dinle Geç" günümüzdeki diyaloglara güzel bir örnek film olmuş. Muhammed Günaydın'ın 14 dakika 56 saniyelik filminin çoğu araç içinde geçiyor. Şoför Bekir resmi görevde çalışan iki kişiyi denetleyecekleri yere götürür. Burada tek sorun çalışmadığını söylediği şarj aleti değildir. Bekir üç çocuğundan, parasızlıktan ve hastalıklardan yakınır. Tecrübeli Selim de genç meslektaşı Çağrı'yı uyarır "Bunlara kulak asma, ciddiye alma!" Yüz bulan insanların astar istemesinin güzel bir örneği.

"Göremediğimiz Tüm Işıklar" ava giden bir baba oğlu anlatıyor. Günümüzde gazete haberlerinde sıkça gördüğümüz avda yanlışlıkla kişi vurma olayı 12 dakikalık bu filmde de geçiyor. Tüfek nasıl tutulur, nasıl hedef vurulur? Oğluna öğrenen baba "Ava giden avlanır" ata sözüne iyi bir örnek oluyor. Hareketli kurgusu, iyi oyunculukları ve gerilimli tarzıyla yönetmen Şeyhmuz Altun alkışı hak ediyor. 

Hazal Kara ve Sezin Ertek'in 19 dakikalık filmi "Yankı" gözünüzü bir an bile ekrandan ayırmamanıza sebep oluyor. Filmde sakin ama akıcı kurgu, sade oyunculuk var. Hapisten yeni çıkan Defne evine döner. Annesinin ve komşuların ev yemekleri işin artısıdır. Haklı olarak sürekli bir tedirginlik vardır. Ne de olsa İstanbul, taksici mobbingi, toplu taşımada gözünü diken şuursuz erkekleri, apartman kapısında sigara içen yabancıları Defne'ye adeta "Hoş geldin!" demektedir. Kısa filmlerde bazen uzun sahneler beni yorsa da "Yankı"da hiç yadırgamadım. 

"Hic Svnt Dracones" Hasan Doğan'ın 22 dakikalık filmi. Fransa'da yaşayan Meryem bir kuaför salonu işletmektedir. Oğlu İsa'nın evine gittiğinde onun uzun süredir evde olmadığını anlar. Aklındaki tek şüphe onun Suriye'ye savaşmaya gitmesidir. Meryem kendince oğlunu arar. İsa'nın evini düzenler. İsa belki de aniden çıkıp gelecektir. Film içinde hem merak duygusu barındırıyor hem de akıcı. 

"Yara" Onur Güler'in 16 dakikalık filmi. Doktor Bahar ölüm raporu hazırlamak için bir eve gider. Yaşlı adamın neden öldüğünü araştırırken gelini sırrını ona anlatacaktır. Ensest temalı bu film çaresiz kadınların bir nebze de olsa sesi oluyor. 

"Boğulmanın Adabı" Sertaç Koyuncu'nun 11 dakika 40 saniyelik filmi. Bir asansöre kaç kişi sığar ve orada ne kadar kalabilirler? Kapalı alan fobisi olan izlemesin! Umarım kimse asansörde kalmaz hem de istemediği biriyle.





17 Ocak 2021 Pazar

Pera Müzesi Filmleri / İçeri Adım, Dışarı Adım

 Pandemi döneminde Pera Müzesi'ne film izlemeye gidemediğimiz için online olarak izleme şansımız var. Üç tane film gördüm ve hemen "Kamerayla İzdivaç" isimle belgeseli izlemeye başladım. Film Esra Erol ile İzdivaç günlerini anlatıyor. Evlendirme programları yapan Esra Erol'un kamera arkasını ve programa katılan eş adaylarını görüyoruz. Bu aralar toplumun ahlakını bozduğu gerekçesiyle yasaklanan programlar zamanında rating rekorları kırıyordu. Özellikle orta yaş ve üstü teyzelerin gönlünü kazanan Esra Erol 'herkese iyilik yapmak istiyorum' mottosundan yola çıkarak bekarları yalnızlıktan kurtarmaya çalışıyordu. Üstelik eğlenceli bir programla. Doğa Kılcıoğlu'nun filmi 2010 yapımı ve 52 dakika. İyi seyirler.

Siyah beyaz çekilen "Saklı" 2016 yapımı 70 dakika. Ali Kemal küçük bir bakkal işletmektedir. 5 senedir çıktığı Berfin ile iki ay sonra evlenecektir. Üstelik eli eline değmemiştir. Bir yandan cinsel özgürlüğü sorgularken bakkala gelen bir kadından babasının öldüğünü öğrenir. Yıllar önce onları terk eden babası yaşıyordur ve yeni ölmüştür. Onun aklında hep ölü olmasına rağmen. Kadın Ali Kemal'i şaşırtmaya devam eder. Babasının 30 yaşında şafak vakti erkekten kadına döndüğünü ve onun da dönüşüm yaşayacağını söyler. Adam neye inanacağını şaşırır ve kadın günden güne onu ikna edecek kanıtlarla gelmektedir. Nişanlı çift içinden çıkılamaz bir duruma sürüklenir. 

Bir diğer film de "Onun Filmi" 2017 yapımı bu filmi Su Baloğlu ve Merve Bozcu yönetmiş. Bir filmin nasıl yapıldığının macerasını anlatıyor. İki genç, kadın yönetmenlerle röportaj yapıyorlar. Kendileri de yolun başında olduğu için onlara ne gibi zorluk çektiklerini soruyorlar. Kararsızlık en kötü şeydir diyor ustalaşmış yönetmenler ve filmin iki genci de biraz bu durum içinde. Kamera bulmak, röportajları zamanında yapmak, açı ayarlamak ve filmi toparlamak zor işler. Hele bir de maddi imkansızlıklar işin içindeyse. Bu durum hepimiz için geçerli. Film çekmek istiyoruz. Destek bulamıyoruz. Ve iş bölümü yapmak gerekirken her işi kendimiz üstlenmek zorunda kalıyoruz. Bu da asıl yönetmenlik işinin aksamasına neden oluyor. Filmde Su ve Merve'yi daha fazla görmek inandırıcı olurdu. Onların asıl yaşamı ve aralarındaki ilişki iniş çıkışları, bu işe neden girdikleri çok fazla mantığa oturmuş gibi. İçlerinde sinema yapma isteği var mı yoksa bir araya gelen bazı fırsatlar mı onları buna itti pek açık değil. Umarım ikisi de film çekmeye devam eder.))

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-7

  God of Art- Sanat Tanrısı 7. ARTEMİS Sabah uyandıklarında Artemis pek bir şey hatırlamamaktaydı. Yatakta yalnızdı. Aklında tek kalan p...