21 Ağustos 2011 Pazar

İki film birden

Tüm gün ders çalıştıktan sonra arkadaşa film izlememiz için yalvardım. Aylardır film izlememe ısrarını yendi ve "Lavanta Kokulu Kadınlar"ı izlemeye başladık. Hava rüzgarlı olduğu için yine ayaklarım dondu. Sanırım yaz takıntım var, hava serinlemeye başlayınca korkularım sarıyor. Aman kış gelmesin yoksa depresyona gireriz!
Oysa sabah güzel bir mesajla uyanmıştım. Banka hesabıma 10 ay önce çalıştığım işten kazandığım para yatırılmıştı! 10 ay önceki emeklerimi toplamak için bankaya gittim. Ve parayı markette bitirme hayaliyle kime gittim. Ancak paramın üstüne yılan oturmuştu (anneannecimin deyimiyle) bir Pe-Re-Ja kolonya alıp koşarak eve geldim.
Başarısız tarhana çorbası girişimlerime bir yenisini daha ekledim. Koyduğum tabağı ters çevirsem tarhana şeklini bozmazdı. Bizde şeklini bozmadan çöpe göndermek zorunda kaldık. Çok üzücü. Safranbolu yıllarında da pişmiş bir tavuğu yabana gitmesin diye tarhana çorbasının içine tifterek koymuştum. İkram ettiğim arkadaşlar ise "Bu tarhanalı tavuk" demişlerdi. Bende onları kovmuştum.
Ursula'nın yürek burkan hikayesinden sonra bir İspanyol filmi iyi gider mantığıyla "Azuloscurocasinegro"yu isledik. Tabiki sevdik ne de olsa İspanyol sineması! İnsana sınırları koyan kendisi midir yoksa çevresindekiler midir?
Sınırları aşmak gerçekten zor!

18 Ağustos 2011 Perşembe

"Bulantı" bittikten sonra...

Camın kenarında duran küçük ölü sineğe baktım ve düşündüm; Sen ölü minik bir sineksin, başkaları da  öldü tıpkı senin gibi. Ancak daha büyüktüler. Beni duymadığını biliyordum ancak cevap hakkını kullanmasını istedim. "Lütfen beni camdan atma! Bir süre daha burada kalmak istiyorum". Saygı gösterdim. Orada duruyor hareketsizce.
Süs havuzu projesi ürettim bir anda. Kocaman yeşil bir alanda elips şeklinde, içinden sular fışkıran bir gölet. Yüzen insanların heykelleri... Gece parkı sulamak isteyen sarhoşların konuşabileceği birileri olsun diye!
Yarım saat emek harcayıp yaptığım yemeği yiyen arkadaşım bir saat sonra -istemdışı- hepsini dışarı bıraktı! Giden yemeğe çok üzüldüm. İnşallah yarın aynısı olmaz.
Uzak semtten arayan bir arkadaş ses tonumdan kitap okuduğumu anladı! Gizli saklı değil allahtan.
Yarın tam 60. kez Cuma pazarı kurulacak. Ve ben 60. kez gece yatmadan balkondan bakıp "Yarın pazardan ne alsam ne almasam" diye düşüneceğim. Kah yağmur yağdı kah güneş açtı ama pazar bizi bırakmadı...

10 Ağustos 2011 Çarşamba

İstanbul Moderndeki Ağaç İçin Yazılmış Şiir


Ey videodaki ulu ağaç
Karanlık bir ormanda ne esersin sağa sola?
Rüzgar seni tersine savursada
önemini unutma
Sanat eserisin sen!
Sorma kendine neden ben.
Buradaki tek ağacım
Pazartesi hariç hergün varım.
Vaktim dar
Projeksiyon kapanana kadar.

Tünel

Çekimlerine Haziran ayında başladığım kısa metraj filmim:

TÜNEL
1.Tünel  İnşaatı- Dış/Gün
Metro inşaatı ve şehir merkezi görülür.
2.Tünel Havalandırması/Dış/Gün/Adam
Derin kazılmış bir havalandırma vardır. Aşağıda bir adam yürür. Kafasında bareti elinde bir boru vardır. Havalandırmanın ortasına gelir. Yukarı bakar. Bir an durur. Yürümeye devam eder. (Halkanın tam ortasından geçer).
3. Tünel/İç/Gün/Adam/5 İşçi
Adam elinde boruyla tünelin içinde ilerler. İşçiler çalışır. Boruyu arkadaşına verir. Konuşurlar. İşçiler çalışmaya devam eder. Paydos verilir. İşçiler vedalaşır. Adam arkadaşlarıyla selamlaşır. İşçiler giderler. Adam geriye kalır. Bir süre arkalarından bakar.
4. Park/Dış/Gün/Adam
Adam iş çıkışı parka gelir. Deniz kıyısına doğru ilerler. Boş bir bank görür. Banka doğru yaklaşır. Adam banka oturur. Denizle bakar.
5. Apartman Merdiveni/İç/Gece/Adam,Komşu Adam ve Kadın
Adam merdivenleri çıkar. Alt komşusunun kapısından geçer. Yukarı çıkarken yaşlı çiftin tartışmalarını duyar.
Komşu Adam: Ya, 5 dakika çıkıp gelecem.
Komşu Kadın: Otur oturduğun yere diyorum sana.
Komşu Adam: Bi rahat ver Allah aşkına…
Komşu Kadın: Hava karardı bak, saat kaç oldu.
Komşu Adam: Yaz günü be. Çıkacam ben.

Adam yukarı çıkmaya devam eder. Cebinden anahtarını çıkarır. Kapıyı açar. İçeri girerken alt komşunun kapısı açılır. Hiç ses gelmez. Aniden kapanır. Adam hemen evine girer.
6.Adam Ev/Antre/İç/Gece/Adam
Adam antreye gelir. Ayakkabılarını çıkarır. Yan yana koyar. Banyoya doğru gider. Suyu açar.
Salonda bulunan fotoğrafları görürüz.
7. Adam Ev-Mutfak/İç/Gece/Adam
Adam eşofmanlarıyla mutfağa girer. Sarma yapmak için hazırlanır. Dolaptan yaprakları çıkarır. Bir tencereye su koyar. Tencereyi ocağa koyar. Pirinç kavanozunu alır. Bir bardak ile ölçerek kaba pirinci döker.



8. Adam Ev-Salon/İç/Gece/Adam,Komşu Adam
Adam koltukta oturur. Sarmaları sarar. Tencere dolmuştur. Kapı çalar. Adam yanındaki peçetelere ellerini siler. Kapıya doğru yürür. Kapıyı açar. Gelen komşu adamdır. İçeri girer. Adam konuşmak istemez. Komşu adam karısından şikayet etmeye başlar. Adam ona bakar.
Komşu Adam: Ruhum daraldı vallahi, zaten yaşlandım. Evden hiç ayrılamıyorum. Emekli olmadan önce sürekli dışarıdaydım. Hasret kaldım sokaklara. Şöle bi tek başıma kalsam da kafamı dinlesem…
Adam sarma tenceresini alır. Çay ikram etmek için mutfağa gider. Komşu adam söylenmeye devam eder.
Komşu Adam: Ya sen ne marifetli adamsın. Benim hanım bile bu kadar yemek yapmıyor.
Adam: Efendim duymadım.
Adam elinde tepsi ile mutfaktan gelir. İçinde iki bardak çay ve bir tabakta leblebi, nohut vardır.
Komşu Adam: Dışarısı nasıl sen onu söyle? Hava da çok güzel maşallah. Güneş her gün tepede. Benim tansiyonum var gerçi çıkamıyorum gündüz vakti.
Adam çayları ikram eder. Oturur. Bir avuç leblebi alır. Yemeğe başlar.
9. Adam Ev-Mutfak/İç/Gece
Tenceredeki sarmalar pişer.
10.Adam Ev-Salon/İç/Gece/Adam, Komşu Adam
Komşu adam çayını bitirir. Ve televizyona bakar. Ayağa kalkar. Sokak kapısına doğru gider. Adam elinde bir tabak sarmayla salona doğru gelir. Komşu adamı göremeyince kapıya bakar. Onu gitmek üzereyken görür. Elindeki sarmayla ona doğru yürür. Tabağı komşuya uzatır. Komşu tabağı alır ve gider. Adam kapıyı kilitler. Arkasından bir süre kapıyı dinler.
11. Adam Ev-Salon/İç/Gece/Adam
Sehpadaki leblebi tabağını görürüz. Adam salona gelir. Televizyonu kapar. Boş çay bardaklarını ve leblebi tabağını alır. Mutfağa gider.
12. Adam Ev-Mutfak/İç/Gün/Adam
Adam buzdolabını açar. Plastik kaba koyduğu sarmaları çıkarır. İçini açar bakar.
13. Tünel/İç/Gün/Adam,5 İşçi
Sarma kabından işçiler sarmaları alırlar. Sarmalar azalır.
1.İşçi: Yengenin eline sağlık. Bize iyi bakıyo vallahi!
2.İşçi: Olum sen hep yiyorsun senin hanımdan görmedik bişey.
Adam: Afiyet olsun arkadaşlar.
 1.İşçi: sende yaman adamsın vallahi benim hanım yapsa      getirmeye üşenirim.
İşçiler gülerler, sarmalar biter.
Adam: Börek getirecem bir iki güne. Yeriz molada.
1.İşçi: Aha! Çaylar da benden o zaman.
2.İşçi: Ne yüzsüz adamsın ya! Sanki çay parası ödüyoz.
Adam hepsine birer peçete verir. Herkes ellerini siler. Çalışmaya dönerler.
14.Park /Dış/Gün/Adam, Kadın, Çocuk
Adam iş çıkışı bir parka gider. Çocuk parkına yakın bir banka oturur. Bir kadın çocuğunu salıncakta sallar. Adam onları görür. Farkında olmadan izlemeye başlar. Kadın adamın onlara baktığını görür. Biraz bekler. Adam onlara bakmaya devam eder. Kadın çocuğu salıncaktan indirir ve giderler. Adam arkalarından bakakalır. Gökyüzüne bakar. Yağmur bulutlarını görür.
15.Adam Ev-Mutfak/İç/Gün/Adam
Mutfak masasında bir tepsi börek vardır. Adam mutfağa gelir. Böreği bir poşete geçirir. Alır.
16. Tünel/İç/Gün/Adam, 5 İşçi, Şef
Adamın iş arkadaşları hevesle börek yerler. Hepsinin ağzı doludur. Şefleri gelir. Adam şefi görür. Şef kafasıyla gel işareti yapar. Adam elindeki böreği bırakır ve şefin yanına gider. Şef, adamın omzuna elini atar. Diğer işçilerden uzaklaşırlar. Şef işçilere bakar. İşçiler onları izlerken şef ile göz göze gelirler ve işe dönerler. Şef konuşur, adam dinler. İşten çıkarıldığını söylemiştir. Şef adamın elini sıkar. Ve gider. Adam kalır. Geri gelir. Yerdeki boş börek tepsisini görür. Sonra uzakta çalışan arkadaşlarına bakar.
17. Süpermarket/İç/Gün/Adam
Adam süpermarkette elinde market arabasıyla yürür. Temizlik malzemelerinin bulunduğu reyonun önüne gelir. bir temizlik malzemesi alır. Yürür. Geri döner. Hepsinden bir iki tane alır.
18. Adam Ev-Mutfak/İç/Gece/Adam
Adam elinde eldivenler ve temizlik beziyle mutfak duvarını temizler.
19.Adam Ev-Antre/İç/Gece/Adam, Komşu Adam
Kapı çalar. Gelen komşu adamdır. Adam kapıyı açar. Komşu adam davet edilmeden içeri girer.
Komşu Adam: Mis gibi kokuyo ortalık. Gene napıyon gece gece?
Adam: Temizlik…
Komşu Adam: Gene benimki otomata bağladı. Sus dedikçe coşuyo. Acık kafamı dinleyeyim.
Komşu adam salona geçer. Adam mutfağa gider.
20. Adam Ev-Salon-Mutfak/İç/Gece/Adam, Komşu Adam
Komşu adam koltukta uyuyakalmıştır. Adam mutfakta ocağı temizler. Kireç sökücü döker. Hızla silmeye başlar. Kokudan rahatsız olur. Öksürmeye başlar. Mutfak kapısını açar. Öksürmeye devam eder.
21. Adam Ev-Balkon/İç/Gün/Adam
Adam balkona çıkar. Derin derin nefes alır. Binadan aşağı bakar. Öksürmesi azalır. Tekrar aşağı bakar. Kafasını kaldırınca İstanbul Boğazı’nı görür. Uzun uzun seyreder.
22.Otobüs/İç/Gün/Adam, Kadın
Adam otobüste bir kadının yanında oturur. Dışarıya bakar. Gözlerini kapar. Uyuyormuş numarası yapar. Yanındaki kadının omzuna başını hafifçe yaslar. Kadın tedirgin olur. Omzunu hareket ettirir. Ancak adam istifini bozmaz. Kadın omzunu çeker. Adamın kafası bir süre öyle kalır. Kadın ayağa kalkar. Otobüs durunca iner. Adam kadının oturduğu yere bakar. Derin bir nefes alır.
23. Tünel/Dış/Gün/Adam, 5 İşçi
Adam arkadaşlarını görmek için eski iş yerine gelir. İşçiler işten çıkar konuşarak yürürler. Adam bir direğin arkasına saklanır onları izler. Sonra kafasını çevirir. Üzülür.
24. Sokak/Dış/Gün/Adam
Adam sıkıntılı bir şekilde sokaklarda dolaşır.
25.Adam Ev-Mutfak/İç/Gece/Adam
Adam mutfaktaki masanın üzerini temizler. Öksürmeye başlar. Balkona çıkar. Aşağı bakar.

26. Adam Ev-Salon-Antre/İç/Gece/Adam/Komşu Adam
Adam salondaki komşu adama bakar. Komşu adam koltukta uyur. Televizyon açıktır. Adam yatak odasına gider. Üstünü değiştirir. Ayakkabılarını giyer. Sokak kapısını açar. Anahtarı alır ve kapıdan çıkar. Kapıyı tekrar açar. Anahtarı içeri ger koyar. Koltukta uyuyan adama bakar. Kapıyı çeker ve çıkar.
27. Tünel/Dış/Gece/Adam
Tünel çevresi boştur. Adam yavaş yavaş yürüyerek tünel havalandırmasının başına gelir. Büyük delikten aşağı bakar. Aşağısı çok derindir. Adam derin bir nefes alır. Aldığı nefes derin bir uğultuya dönüşür. Ve ekran kararır.








Kart Şart


KART ŞART


1.      ÇOCUK EV/ İÇ/GÜN/ÇOCUK/SOKAKTAKİ ÇOCUKLAR
7-8 yaşlarında bir çocuk annesinin verdiği 1 TL’yi alır. Parayı kumbarasına atar. Mutlu olur. Pencereden bakar. Dışarıda oyun oynayan çocukları görür. Çocuklar ona kötü kötü bakarlar. Başlarını çevirirler. Çocuk üzülür. Kumbarasına bakar. Onu alıp evden çıkar.
2.       BANKA ÖNÜ/ DIŞ/GÜN/ÇOCUK
Çocuk elinde kumbarasıyla bir bankanın önünde durur. Çevredeki herkes iyi giyimlidir. Etrafına yabancı gibi bakar. Bankaya doğru yürür.
3.      BANKA/ İÇ/GÜN/ÇOCUK/BANKACI
Bankaya girer. Bankacı elindeki kumbaraya bakar. Çocuk masum bir şekilde kumbaraya bakar. Bankacı çocuğun elinden kumbarayı alır. Sinsice gülümser. Çocuk üzülür. Bankacı çocuğa yeşil bir banka kartı uzatır.  Çocuk istemeyerek kartı alır. Bankacı işiyle ilgilenir. Çocuk kapıdan çıkar.
4.      SOKAK/ DIŞ/GÜN/ÇOCUK/SOKAKTAKİ ÇOCUKLAR
Çocuk sokakta oynayan diğer çocukların yanına gelir. Çocuklar ona kötü kötü bakarlar. Aralarına almak istemezler. Hepsi cebinden banka kartlarını çıkarır. Çocuk onlara bakar. Ve elini cebine atar. Banka kartını gösterir. Çocuklar ‘sonunda’ der gibi gülümserler. Çocuk onlarla oynamaya başlar.


Antikapitalist reklam yarışmasında dereceye giren senaryom, her hakkı saklıdır!

Sanat Koleksiyonu Olan Zengin Bir Adamın Öyküsü-7

  God of Art- Sanat Tanrısı 7. ARTEMİS Sabah uyandıklarında Artemis pek bir şey hatırlamamaktaydı. Yatakta yalnızdı. Aklında tek kalan p...